Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Doelen energieakkoord worden mogelijk niet gehaald

Doelen energieakkoord worden mogelijk niet gehaaldIn 2013 heeft het kabinet afspraken gemaakt met vakbonden, werkgevers en milieu-organisaties over energiebesparing en het gebruik van duurzame energie. In dit zogenaamde Energieakkoord is onder meer vastgelegd dat het aandeel duurzame energie in Nederland in 2020 veertien procent moet zijn en in 2023 zestien procent. Dat lijkt niet te gaan lukken.

In de Nationale Energieverkenning (NEV), waarin jaarlijks de stand van zaken van de energiehuishouding in Nederland in kaart wordt gebracht, staat echter dat het aandeel duurzame energie in 2020 de twaalf procent niet haalt (11,9 procent is de verwachting). Ook qua energiebesparing is het de verwachting dat we maar de helft van het afgesproken percentage gaan halen.

Lange procedures en te weinig geld voor duurzame energie

De lange procedures voor het bouwen van windmolens, gebrek aan geld en aan activerende maatregelen lijken de grootste problemen te zijn. Greenpeace, Natuur en Milieu, Milieudefensie, Natuur en Milieufederaties, de Groene Zaak, de Duurzame Energie Koepel en ODE Decentraal vinden dan ook dat er dit jaar nog maatregelen moeten worden genomen. De Algemene Rekenkamer heeft zich ondertussen ook in de discussie gemengd en waarschuwt dat de doelen voor duurzame energie onhaalbaar zijn als er niet snel nieuwe maatregelen worden genomen. Miljarden euro's extra zijn nodig, aldus de Rekenkamer.

Minister Kamp blijft vertrouwen hebben in het behalen van energieakkoord

Ook verschillende politieke partijen laten zich horen. Liesbeth van Tongeren van GroenLinks zegt hierover: ’ Als dit kabinet zichzelf, het klimaat en de groene ondernemers serieus neemt, komen er nu maatregelen in plaats van meer onderzoek en meer uitstel.’ SP’er Erik Smaling is het met haar eens en Stientje van Veldhoven van D66 gaat nog een stap verder: ‘Minister Henk Kamp (Economische Zaken) is de enige die nog gelooft in het energieakkoord.’ Wellicht heeft ze daarin gelijk, want de minister gaat er inderdaad vanuit dat de doelen gehaald worden, omdat er de komende jaren flink geïnvesteerd zal worden in de bouw van windmolens.

Bron: Telegraaf.nl- 8 oktober 2015

Meer interessante pagina's: Start energietarieven vergelijken - Meer dan een vergelijkingssite: Consumind - Energietarieven: vastzetten of niet? - Dé goedkoopste energieaanbieder 


Ga terug naar energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding:Doelen energieakkoord worden mogelijk niet gehaald van Andrey_Popov/ Shutterstock.com