Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Disbalans op elektriciteitsnet door stroomstoring

Disbalans op elektriciteitsnet door stroomstoringDe recentelijke kortsluiting in het hoogspanningsstation in Diemen, die leidde tot stroomuitval in Noord-Holland, was door netbeheerders Tennet en Liander binnen een uur opgelost. Toch duurde het nog enige uren voordat alle huishoudens en bedrijven weer stroom hadden. De oorzaak weliswaar snel was verholpen, maar dat wil niet zeggen dat het netwerk dan gelijk weer op spanning staat.

Kortsluiting in hoogspanningsstation

De ellende begon toen er kortsluiting ontstond in een hoogspanningsstation en het back-up systeem niet bleek te werken. Hierdoor viel in een groot deel van Noord-Holland onmiddellijk de stroom uit. Toen de kortsluiting een uurtje later was verholpen, moest de spanning weer teruggezet worden op het net. Maar in één keer 380.000 Volt op een elektriciteitsnet zetten, dat gaat niet goed.

Elektriciteitsnet in balans

De spanning moest dus stapsgewijs weer worden opgebouwd, want een elektriciteitsnet moet in balans zijn: de hoeveelheid stroom die wordt afgenomen, moet in evenwicht zijn met de hoeveelheid spanning op het net. Om die reden heeft het nog uren geduurd voordat de volledige spanning opgebouwd was en iedereen weer stroom had.

Bron:

Afbeelding: Disbalans op elektriciteitsnet door stroomstoring van Lester Balajadia/Shutterstock.com