Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Bespaartips om weinig gas te verbruiken aankomende winter

CV

Vorige week stond de gasprijs op zijn hoogst ooit: 162 euro per megawattuur. Dit was ongeveer 11 keer zo hoog als vorig jaar. De verwachting is dat deze hoge prijs niet verder gaat dalen, waardoor een strenge winter, waarin veel energie wordt verbruikt, wel eens de genadeslag kan zijn voor kleine energiemaatschappijen. Ook lage en middeninkomens vrezen voor de verdere prijsstijging, die onbetaalbaar lijkt te worden voor deze inkomensklassen.

Er is ook goed nieuws! Het kabinet heeft bekendgemaakt dat ze de belastingvermindering op de energierekening gaan verhogen, waardoor huishoudens jaarlijks gemiddeld 400 euro minder gaan betalen voor hun energierekening. Al met al blijft de rekening hoog. Vandaar dat we een aantal praktische bespaartips hebben opgesteld om de energierekening laag te houden deze winter.

1. Warme truien en dekens

Zelfs in oktober kan het al goed koud zijn in de ochtend en avond. Door warme kleding te dragen kun je de verwarming nog even uit laten. Het verwarmen van je huis is juist hetgeen wat de energierekening omhoog krikt, omdat je daarvoor veel gas gebruikt.

2. Vergeet de thermostaat niet

Ga je van huis of ’s avond naar bed? Zorg er dan voor dat je thermostaat laag staat. Het is zonde om stookkosten te maken als je er zelf geen gebruik van maakt. Hang eventueel een briefje in de gang of voor je slaapkamer, zodat je dit niet vergeet! Of stel dit van te voren in als je een slimme thermostaat hebt.

3. Warm water verminderen

De meeste warmte in je huis wordt opgewekt door gas, dus ook warm water tijdens het douchen en afwassen. Je kunt wat minder warm water gebruiken door minder lang te douchen of met lauw water af te wassen. Gooi ook het warme water niet gelijk weg. Als je een heet bad hebt gezet kun je dit het best even af laten koelen in de kuip. Zo trekt de warmte uit je bad het huis in, in plaats van dat het verloren gaat in het riool.

4. Speel met je gordijnen

Sluit je gordijnen als het gaat vriezen. Je gordijnen houden namelijk flink wat warmte binnen en de koude lucht buiten. Vergeet ze ook niet open te doen als de zon even schijnt. Zo warm je je huis weer op.

5. Koken met de deksel erop

In veel gevallen kun je koken met de deksel op de pan. Dit scheelt veel gas, want de warmte blijft in de pan en zo koelt deze niet af. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het koken van rijst of pasta. Niet bij alle gerechten kan de deksel op de pan, probeer hierbij op minder hoog vuur te koken.

We hebben nog meer bespaartips voor de energierekening. Klik hier!