Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Gids algemene informatie

Nieuws over energie
Wil je weten wat er speelt op de energiemarkt en wat dat concreet voor jou betekent? Ben je op zoek naar interessante weetjes? Kijk dan in ons nieuwsoverzicht, voor actueel nieuws op het gebied van energie en wat dat voor jou als consument betekent! 

Energiekosten
De energiekosten zijn opgebouwd uit meerdere onderdelen en hierbij worden veel termen gebruikt die niet voor iedereen even duidelijk zijn. Wij leggen je graag uit wat deze termen betekenen en we maken inzichtelijk uit welke onderdelen de kosten bestaan. Meer (specifieke) informatie over het termijnbedrag, de jaarnota en eindnota vindt je bij termijnbedrag, jaarnota en eindnota.

De energieketen; hoe is de productie en het transport van energie in Nederland geregeld?
Het is wellicht interessant, of op zijn minst handig, om te weten hoe de productie en het transport van stroom en gas geregeld is. Oftewel: wie doet er eigenlijk wat? Om dat duidelijk te maken, hebben we een energieketen voor je gemaakt. Hierin zie je in één oogopslag welke rol de energieleverancier, de netbeheerder en de producent hebben. Meer informatie over hun activiteiten vindt je onder energieleveranciers, netbeheerder en producent.

Historie van de energiemarkt
Voor 2004 was het niet mogelijk om zelf te kiezen voor een bepaalde energieleverancier. Je kreeg automatisch energie geleverd door de leverancier die verantwoordelijk was voor de levering in jouw regio. Tegenwoordig mag je zelf kiezen. Wil je meer weten over het verleden van de energiemarkt? Lees hier dan alles over de historie van energieproductie en levering.

Keuzemogelijkheden
Sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2004 mag je zelf een energieleverancier kiezen. Daarnaast kun je aangeven of je liever grijze of groene stroom wilt en wat voor soort contract je wenst. Om je te helpen bij het maken van deze keuzes, lees je hier alles over de keuzemogelijkheden.

Meters
Er zijn diverse stroommeters: analoge, digitale, enkele en dubbele. Lees hier meer informatie over de stroom- en gasmeter.