Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Besparen met de slimme meter


In 2020 zou er in ieder huishouden een slimme meter moeten hangen, dat is althans het doel van de netwerkbeheerders. Met de slimme meter werken we aan een duurzaam energiesysteem voor de toekomst. Een toekomst waarin steeds meer consumenten zelf energie produceren en inzicht tussen vraag en aanbod belangrijk is.

Met dit inzicht kunnen vraag en aanbod slim op elkaar afgestemd worden en houden we het energienet efficiënt en betaalbaar. Zo worden verdere uitbreidingen van het net met extra kabels voorkomen en betaalt u niet meer dan nodig. Ook zorgt de slimme meter ervoor dat storingen eerder opgespoord worden.

Wat is een slimme meter?

De slimme meter is een moderne, digitale meter die je energieverbruik op afstand uitleest en doorstuurt naar de energieleverancier. Er hoeft dus geen meteropnemer meer je meterkast in te duiken om de meterstanden te noteren en je hoeft zelf ook geen standen meer in te vullen op internet of op te sturen via antwoordkaartjes, ook niet als je verhuist of overstapt. Voordeel is dat de afrekening gebaseerd is op exacte meterstanden, waardoor schattingen tot het verleden behoren en je dus nooit meer hoeft te betalen dan het tarief van je werkelijke verbruik. Je ontvangt 6x per jaar een verbruiksoverzicht. Met dit inzicht bespaar je eenvoudiger op de energierekening.

Privacy en slimme meter

Je mag zelf kiezen of je een slimme meter wilt of dat je liever de oude meter behoudt. Ook mag je zelf bepalen hoe de meter wordt uitgelezen. Wanneer je de slimme meter afwijst, moet de oude meter nog wel goed werken. Of de slimme meter voor jou een goede keuze is, hangt af van je persoonlijke afwegingen. In het verleden zijn er verschillende berichten verschenen dat de slimme meter te veel wordt uitgelezen. Of dat het voor derden eenvoudig is om, door middel van apps, inzicht te krijgen in jouw verbruik. De regels voor de privacy zijn daarom aangescherpt. Je kunt ook aangeven de meter helemaal niet uit te laten lezen.

Storingen en slimme meter

De slimme meter kan hele korte dipjes in het energienet detecteren. Dat zijn signalen van mogelijke problemen. Nog voordat de consument er last van heeft analyseert de netbeheerder deze verschijnselen en ondernemen ze actie om het elektriciteitsnet te herstellen. Op die manier voorkomt de slimme meter storingen.

Zonnepanelen en slimme meter

Wanneer je in het bezit bent van zonnepanelen is de slimme meter een belangrijk thema. Een oude meter telt terug, waardoor je niet precies kunt achterhalen welke hoeveelheid kWh je precies afneemt. Op dit moment heeft het type meter nog geen invloed op je saldering. De huidige salderingsregel geldt in ieder geval nog tot 2020. Minister Kamp heeft aangegeven dat, mocht de regeling in 2020 worden gewijzigd, er dan geen verschil mag zijn of iemand een slimme of een oude meter heeft.

Besparen met slimme meter

Uit onderzoek van ECN blijkt dat klanten die geregeld inzicht hebben in hun energieverbruik 3% kunnen besparen. Een slimme meter biedt je dit inzicht als hij de standen automatisch uitleest. Besparen wordt zo een stuk makkelijk, zeker in combinatie met een goedkoop energiecontract.

Via Consumind kun je heel eenvoudig alle energieleveranciers vergelijken. Heb jij wel een goedkoop contract of kun je beter overstappen? Met onze energie vergelijker kun je snel zien wat je zou betalen bij andere energieleveranciers. Toch overstappen? Dan helpen we je daarbij! Zo kun je gemakkelijk besparen op je energiekosten.