Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Zorgpremie stijgt volgend jaar met ongeveer 11 euro per maand

Zorgverzekering

Gister was het prinsjesdag. De dag waarop de rijksbegroting voor 2023 bekend werd gemaakt. Naast de energiemaatregelen die last minute nog zijn toegevoegd heeft de begroting ook invloed op jouw zorgverzekering. Lees hier wat er voor jou in 2023 gaat veranderen.

Stijging van basispremie

In de rijksbegroting valt te lezen dat de basiszorgverzekering gaat stijgen met ongeveer € 11,- per maand. De basiszorgverzekering is de verzekering die iedere Nederlander verplicht moet hebben. Deze stijging komt neer op ongeveer € 132,- per jaar. Alsnog is dit een schatting, want zorgverzekeraars hebben nog tot 12 november om hun definitieve premies bekend te maken. Vaak gebeurt dit ook op het laatste moment.

Meer zorgtoeslag, zelfde eigen risico, geen collectiviteitskorting

Als je recht hebt op zorgtoeslag hoef je je minder druk te maken over de maandelijkse prijsstijging. De maximale zorgtoeslag gaat nu naar € 154,- per maand. Het minimale en maximale eigen risico blijft zoals afgelopen jaren op € 385,- en € 885,-. Het kabinet heeft de hoogte van het eigen risico bevroren tot 2025. Daarnaast vervalt de collectiviteitskorting.

Veranderingen aan de basiszorgverzekering

  • Verlenging van de regeling voor paramedische herstelzorg na COVID-19 tot 1 augustus 2023.
  • Vergoeding voor vitamine D verdwijnt vanaf 1 januari 2023.
  • De combinatietest voor zwangere vrouwen wordt per 1 januari 2023 niet meer vergoed. In plaats daarvan wordt de NIPT-test vergoed bij medische indicatie en vervalt hiervoor het eigen risico.
  • Eigen bijdrage voor de NIPT-test van € 175,- verdwijnt per 1 april.