Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Topzorg in Nederland

Hoewel Nederlanders soms klagen over de kwaliteit van de zorg, blijkt dit niet terecht te zijn. Uit een onderzoek van het Health Consumer Powerhouse (HCP) komt Nederland als absolute nummer één naar voren. Onderzoeksleider Arne Björnberg zegt hierover: ’Eerst zijn daar de Nederlanders, dan niets en daarna pas Zwitserland en zeven andere landen die boven de 800 punten scoren.’ Nederland heeft maar liefst 898 van de 1000 punten gehaald.

Record aantal punten voor zorg

Het is nog nooit eerder gebeurd dat een land zo hoog scoorde. Zwitserland (855 punten) en Noorwegen (851 punten) staan eveneens hoog in de lijst, maar Nederland laat ook deze landen ver achter zich. De grote hervormingen van het zorgstelsel in 2006 hebben hier behoorlijk aan bijgedragen. Volgens het HCP zou iedere overheid zich in het Nederlandse succesverhaal moeten verdiepen en de kunst moeten afkijken.

Nog enige verbeteringen voor zorg mogelijk

Het succes van ons zorgstelsel wordt onder meer bepaald door de beperkte politieke inmenging, de toegenomen concurrentie en de verregaande invloed van consumenten. Enige minpunten zijn de behandeling van kanker en de inzet op preventie van ziektes. De wachttijden voor kankerpatiënten zijn soms te lang en dat beïnvloed de overlevingskans en in de preventieve sfeer zou meer gestuurd mogen worden door verzekeraars, aldus het HCP. Zo zouden scholen minder vrij moeten zijn in hun rookbeleid en zouden kinderen meer moeten bewegen.

Bron: Ad.nl- 27 januari 2015

Ga terug naar de verzekeringen homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

 

 

Afbeelding: beste zorg van Africa Studio/ Shutterstock.com