Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Nederlanders stappen vlak voor jaarwisseling over van zorgverzekeraar

Zorgverzekering

Afgelopen decembermaand was het weer zover: de deadline voor het overstappen van zorgverzekeraar. Dat veel Nederlanders de gewoonte hebben om last minute pas te switchen is al langer duidelijk, maar dit jaar wisten we onszelf te overtreffen. Nog nooit stapten we zo laat over als in 2020.

Laat, later, laatst

Voor verzekeraars is de periode tussen kerst en oud en nieuw de drukste tijd van het jaar. Dit jaar was dat niet anders. Hoewel de nieuwe zorgpremies al sinds 12 november bekend waren, kozen veel mensen ervoor om te wachten met overstappen. Maar liefst 17 procent stapte op de laatste dag van het jaar over naar een andere verzekeraar. Vooral jongeren blijken treuzelaars te zijn; 52 procent van de jongvolwassenen tussen de 18 en 24 jaar koos in de laatste week voor een andere zorgverzekeraar. En vind je dit al last-minute? Het kan altijd nóg later: ruim 40 mensen stelden hun overstap uit tot de laatste minuut van 2020.

Traag door twijfel

Hoe kan het toch dat we zo laat besluiten te switchen? Eén van de meest voorkomende redenen om niet over te stappen is de angst om een verkeerde keuze te maken. Helemaal in tijden van corona vinden veel Nederlanders het lastig om te achterhalen of ze bij een andere verzekeraar even goed verzekerd zijn. Hoewel deze angst begrijpelijk is, is het eigenlijk niet nodig. De basisverzekering dekt namelijk de meeste zorg zoals de huisarts, het ziekenhuis en diverse medicijnen van de apotheek. Twijfel jij of je goed zit bij je huidige verzekeraar? Je kunt je verzekering nog altijd vergelijken, maar tussentijds overstappen is alleen mogelijk in uitzonderlijke gevallen.

Tussentijds overstappen

Wanneer je in december of januari een nieuwe zorgverzekering hebt aangevraagd waar je toch niet helemaal blij mee bent, kun je in een aantal gevallen alsnog overstappen:

  • Je bent 18 jaar geworden
  • Je zorgverzekeraar past tussentijdse polisvoorwaarden aan
  • Je komt uit het buitenland en moet verplicht een basisverzekering afsluiten
  • Je komt uit militaire dienst en moet verplicht een basisverzekering afsluiten
  • Je collectief wordt beëindigd
  • Je gaat scheiden
  • Je bent op dit moment niet verzekerd

Als je al een zorgverzekeraar hebt, vraag deze dan altijd eerst of het mogelijk is om je huidige zorgverzekering stop te zetten.