Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Minder overstappers zorgverzekering


Momenteel is er een voorlopige conclusie te noemen omtrent het aantal overstappers van zorgverzekeringen in 2019: er zijn minder mensen overgestapt naar een andere zorgverzekeraar (1,1 miljoen ongeveer, 6,2 procent). Dit blijkt uit een analyse van onderzoeksinstituut Vektis en gegevens van zorgverzekeraars.


Het definitieve overstappercentage van vorig jaar was 7. Tot en met 31 december 2019 was het mogelijk je verzekering op te zeggen. Het definitieve percentage van dit jaar wordt eind februari bekend gemaakt.

Geen massale overstap

Afgelopen jaar werden er meer overstappers verwacht, bijvoorbeeld vanwege het verlagen van de collectiviteitskorting van 10 naar 5 procent. Deze ‘massale overstap’ is achterwege gebleven. Daarnaast kan het lagere aantal overstappers ook verklaard worden door de onzekerheid of de zorg die nodig is wel in de buurt genoten kan worden. De contractering tussen verzekeraars en ziekenhuizen was bij sommige verzekeraars pas eind december rond. Die onzekerheid kan er mede voor gezorgd hebben dat mensen bij hun huidige verzekeraar zijn blijven zitten. Verder speelt het een rol dat voor veel mensen de maandelijkse zorgpremie niet (veel) hoger werd of zelfs iets daalde.

Kaart

Volgens Zorgverzekeraars Nederland, de brancheorganisatie voor ziektekostenverzekeraars, hebben opnieuw veel mensen de zorgverzekeringskaart geraadpleegd. Daarop staat voor elke zorgverzekering informatie over de belangrijkste polisvoorwaarden, die het vergelijken van polissen makkelijker dient te maken.