Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Met de ambulance naar het ziekenhuis, hoeveel kost dat eigenlijk?

Ambulance zorgverzekering

Je hoopt het nooit mee te maken, maar als het nodig is dan is het fijn dat de ambulance er is. Je kunt ervan uitgaan dat de ambulance niet gratis is, maar wordt het ritje wel vergoedt door de zorgverzekeraar en moet je hierbij eigen risico betalen? Dit hangt van een aantal aspecten af.

Basisverzekering

Iedereen in Nederland is verplicht om een basiszorgverzekering te hebben. De basisverzekering vergoedt in veel gevallen een ritje met de ambulance. Medisch noodzakelijk vervoer is eigenlijk altijd gedekt. Hieronder wordt spoedvervoer verstaan zoals bij een hartaanval of ernstig ongeluk. Ook besteld ziekenvervoer voor mensen die alleen liggend vervoerd kunnen worden wordt gedekt als diegene een doktersverklaring heeft.

Het ritje met de ambulance wordt niet altijd vergoedt. Verzekeraars hanteren een norm van maximaal 200 kilometer voor een enkele reis. Heb je een retour met de ambulance of moet je verder dan 200 kilometer rijden dan heb je toestemming van je zorgverzekeraar nodig.

Eigen risico

Iedereen met een basiszorgverzekering heeft een minimaal eigen risico van 385 euro. Je kunt ervoor kiezen deze te verhogen naar 885 euro, waardoor je maandelijkse premie omlaag gaat. Een ritje met een ambulance wordt in eerste instantie ingehouden op je eigen risico. Hoe hoger je deze hebt staan, hoe meer je zelf moet betalen. Als je eigen risico op 885 euro staat en je hier nog niets van hebt gebruikt dan zijn de kosten voor het ambulanceritje volledig voor jou. Een ambulanceritje is namelijk wettelijk vastgesteld op 700 euro. Als de ambulance komt, maar je hoeft niet mee, dan hoef je geen eigen risico te betalen.

Ander vervoer voor medische doeleinden

Verzekeraars vergoeden in sommige gevallen ook kosten van eigen vervoer als je deze voor medische doeleinde nodig hebt. Een ritje met de taxi, openbaar vervoer of auto kan worden verhaald op de zorgverzekeraar als je bijvoorbeeld een oncologische behandeling moet krijgen met chemo-, radio- of immunotherapie. Ook als je je alleen in een rolstoel kan verplaatsen of als je onder begeleiding moet reizen doordat je slechtziend bent, dan heb je recht op een vergoeding. Hierbij geldt altijd dat zorgverzekeraars hun eigen uitzonderingen kunnen maken. Ook is het goed om te weten dat bij eigen vervoer voor medische doeleinden een eigen bijdrage van 111 euro geldt.