Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Consumenten weten niets over aanpassing collectieve zorgverzekering


Per januari 2020 zul je minder korting krijgen op een collectieve zorgverzekering. Consumenten met een dergelijke verzekering zijn zich daarvan niet altijd bewust.

Negentig procent van de mensen met een collectieve zorgverzekering weet niet dat de korting op de basisverzekering volgend jaar maximaal 5 procent zal bedragen, in plaats van 10 procent. Dit blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Q&A, die het onderzoek in opdracht van vergelijkingsplatform Independer uitvoerde.

Verhogen premie

Je kunt een collectieve verzekering afsluiten via bijvoorbeeld je werkgever of je gemeente. Tweederde van de Nederlanders hebben een dergelijke verzekering. Minister Bruins (Medische Zorg) gaf in 2018 al aan dat hij de hoge kortingen wil aanpakken. Volgens hem verhogen zorgverzekeraars de oorspronkelijke premie, waarna er een korting wordt gegeven. Eigenlijk is die korting dus niet echt een korting. Basisverzekeringen kunnen niet in prijs verschillen. Die zijn wettelijk vastgelegd en overal hetzelfde.

Zorgvuldige communicatie

Verzekeraars dienen hun klanten te melden of zij wel of niet korting bieden in 2020. Zorgvuldige communicatie hierover is van belang. Dat erkent de minister. Uit het onderzoek van Q&A blijkt ook dat de korting meestal de belangrijkste reden is voor die verzekering te kiezen. Bijna de helft van de collectief verzekerden denkt er over na over te stappen wanneer de korting op de basisverzekering terug geschroefd wordt. Het is sowieso wel verstandig je verzekering te checken. Ben je niet te ruim verzekerd bijvoorbeeld? 36 procent van de collectief verzekerden gebruikte geen fysiotherapie, terwijl dat wel aanvullend was verzekerd. Of wellicht heb je volgend jaar meer zorg nodig? Meer dan een kwart van de verzekerden wil een beperktere polis, maar dat wordt niet aangeboden door hun collectief. Niet voor iedereen is een collectief gunstig of voordeliger. Het is wijsheid goed naar je persoonlijke situatie te kijken.