Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Belastingaangifte en zorgkosten


Heb je ook de blauwe envelop op je deurmat gevonden, met daarin de oproep je aangifte inkomstenbelasting over 2019 in te vullen? Denk bij het invullen ervan aan eventuele aftrekposten, bijvoorbeeld zorgkosten.


In de belastingaangifte dien je op te geven wat je inkomsten zijn en hoeveel vermogen je hebt. Daarnaast is het mogelijk, als je ervoor in aanmerking komt, enkele bedragen af te trekken van je inkomsten. Daardoor wordt je belastbaar inkomen lager en ben je minder geld kwijt aan belasting. Een van die bedragen betreffen je zorgkosten. Om te weten welke zorgkosten (alleen zorgkosten die niet zijn vergoed door je zorgverzekering en kosten buiten eigen risico) in aanmerking komen en hoeveel je mag aftrekken, heeft de Belastingdienst een rekentool gemaakt.

Drempelbedragen

Benieuwd welke soort zorgkosten voor aftrek in aanmerking komen? Voor 2020 komen  onder meer de kosten voor geneeskundige en heelkundige hulp, medicijnen (door arts voorgeschreven), gezinshulp, hulpmiddelen zoals steunzolen of prothesen en vervoerskosten voor vervoer naar arts of ziekenhuis in aanmerking voor aftrek. Let er wel op dat er (vaak) drempelbedragen gelden. Het bedrag dat uitkomt boven het drempelbedrag mag afgetrokken worden van het inkomen.