Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

De meest gestelde vragen over de zorgverzekeringen in januari


Misschien ben je net overgestapt naar een andere zorgverzekeraar of heb je vragen over je huidige zorgverzekering. Ondanks dat de periode voor het vergelijken van zorgverzekeringen is afgelopen, krijgen wij er op de klantenservice toch nog vragen over. Onze zorgexperts leggen graag de meest gestelde vragen in januari aan je uit.

Wanneer ontvang ik mijn polis en zorgpas?

Als je bent overgestapt naar een andere zorgverzekeraar, ontvang je een nieuwe zorgpolis en -pas. Het kan zijn dat je deze nog niet hebt ontvangen. Geen paniek, samen met jou zijn honderdduizenden Nederlanders gewisseld van zorgverzekeraar. Het verwerken van deze aanvragen en versturen van de nieuwe polissen en passen is dan ook een enorme klus. Het kan dus wat langer duren voordat je je zorgpolis en -pas ontvangt. Heb je dit over een maand nog steeds niet ontvangen? Neem dan even contact op met je zorgverzekeraar.

Vanaf wanneer kan ik gebruik maken van mijn nieuwe zorgverzekering?

Of je nu bent overgestapt of niet, je kunt per 1 januari altijd terecht bij de huisarts of specialist. Ben je nog niet overgestapt, maar heb je wel je zorgverzekering opgezegd voor 31 december? Dan is dit ook geen probleem. Heb je de zorgverzekering wel aangevraagd, maar nog geen polis gekregen? Dan kun je ook gewoon naar de dokter. Hou er wel rekening mee dat je misschien deze kosten eerst zelf moet betalen voordat de verzekering je aanvraag heeft verwerkt. Je kunt het daarna declareren en het geld terugkrijgen.

Kan ik nog een nieuwe zorgverzekering aanvragen of mijn huidige wijzigen?

Wanneer je voor het nieuwe jaar je zorgverzekering hebt opgezegd, moet je voor februari in het nieuwe jaar een zorgverzekeraar hebben gekozen. Alleen dan kan je een nieuwe zorgverzekering aanvragen. Heb je dit niet gedaan? Dan kan dit pas weer half november van het nieuwe jaar.

Misschien heb je een verkeerde keuze gemaakt of wil je nog iets aanpassen aan je zorgverzekering. Bij de meeste verzekeraars kun je in januari nog wijzigingen doorgeven die je wilt toepassen op je zorgverzekering. Het is per zorgverzekeraar afhankelijk tot wanneer dit kan. Kijk dit na in je zorgpolis.

Er is dubbel premie afgeschreven, hoe kan dit?

Wanneer je een nieuwe zorgverzekeraar hebt gekozen, gebeurt het nog wel eens dat zowel je oude als je nieuwe zorgverzekeraar premie afschrijft voor de maand januari. Dit komt door het geautomatiseerde proces van zorgverzekeraars om de premie te incasseren. Wanneer jij hebt opgezegd en de incasso is al verstuurd, kunnen zij deze niet meer tegenhouden. Dit is geen reden tot paniek. De oude zorgverzekeraar zal de premie naar je storneren zodra de opzegging verwerkt is.

Overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar

Voor dit jaar kun je inmiddels alleen nog overstappen naar een andere zorgverzekeraar wanneer je je huidige zorgverzekeraar voor de jaarwisseling hebt opgezegd. Vanaf half november 2019 kun je weer beginnen met het vergelijken van je zorgverzekering. Mocht je nog vragen hebben over je zorgverzekering? Neem dan contact met ons op via 030 – 7009 728. Prettig geregeld!