Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Wat is mogelijk met welke internetsnelheid?


Wanneer je internetabonnementen vergelijkt, kom je gauw diverse internetsnelheden tegen. Maar hoe weet je nu wat voor snelheid je voor jouw situatie nodig hebt?


De snelheid van je internetverbinding wordt gemeten in megabits per seconde (Mbit/s). Een bit is een nulletje of eentje (informatie op een computer). Omdat het internet sneller is dan om te rekenen is in bits per seconde, rekenen we in megabits (Mega is miljoen). Veel computers rekenen niet met bits, maar met bytes. Dat kan verwarrend zijn. In vergelijking met letters en woorden: bit is de letter, byte het woord.

Overzicht

Hieronder vind je een basisoverzicht van benodigde downloadsnelheden:

Basis internetten (email / social media) 10-20 Mbit/s
HD-video's kijken op het internet 10 Mbit/s
Video's bekijken in 4K-kwaliteit (Ultra HD) 20-30 Mbit/s
Online videogames spelen 50 Mbit/s


Verder geldt: Hoe meer apparaten in een huishouden internet gebruiken, hoe sneller het internet vaak dient te zijn.

Daadwerkelijke snelheid

Als je internet ontvangt via glasvezel of kabel, ontvang je de daadwerkelijke snelheid vaak ook in huis. Wanneer je internet afneemt via de telefoonlijn, zoals adsl of vdsl, is de maximale haalbare internetsnelheid afhankelijk van hoever je van de dichtstbijzijnde wijkcentrale woont. Hoe verder weg ervan, hoe trager je internet doorgaans is. Verder hangt de snelheid af van welk type verbinding je hebt, welke apparatuur je gebruikt en waar je het apparatuur hebt staan. Omdat de snelheid van je internetverbinding niet gegarandeerd kan worden, adverteren providers altijd met een snelheid tot bijvoorbeeld 20 Mbit/s. Van de provider mag je dan verwachten dat hij een zo hoog mogelijke snelheid probeert te behalen.

Advies nodig?

Komt je er niet uit welk pakket je het beste kunt afsluiten? Bel ons op 030- 7009 727. Wij helpen je graag!