Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Telefoonproviders

Het woord ‘provider’ is afgeleid van het Engelse werkwoord ‘to provide’ wat ‘voorzien’ betekent, als in ‘iemand voorzien van iets’. In Nederland gebruiken we het woord provider als synoniem van ‘aanbieder’. Zo biedt een telefoonprovider allerlei diensten en services aan op het gebied van telefonie. 

Niet alle (telefoon)providers bieden hetzelfde aan; bij sommigen kun je alleen sim only abonnementen afnemen, bij anderen ook abonnementen met telefoon en bij de derde een combinatie van beide.

MNO’s en MVNO’s

In Nederland hebben we drie grote providers die een eigen mobiel netwerk hebben: KPN, Vodafone en T-Mobile. Deze providers noemen we Mobile Network Operators (MNO). Daarnaast hebben we een aantal providers dat geen eigen netwerk heeft (Simyo, Youfone, Ziggo, Ben en Simpel), maar gebruik maakt van het netwerk van één van de grote drie. Deze providers noemen we ook wel Mobile Virtual Network Operators (MVNO’s); onafhankelijke providers, die alleen voor hun netwerk afhankelijk zijn van een MNO.

Een MVNO koopt bij een MNO belminuten en data in en verkoopt dit aan zijn eigen klanten. Concreet betekent het bijvoorbeeld dat provider Ben gebruik maakt van het netwerk van T-Mobile, en daar ook belminuten en data voor zijn klanten inkoopt.  

Ga terug naar de mobiele telefonie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: Telefoonproviders van Bokan/Shutterstock.com