Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Prepaid

Met een prepaidkaart betaal je vooraf. Je koopt voor een bepaald bedrag een tegoed en je kunt dan net zolang bellen, berichten versturen of internetten, totdat je tegoed op is. Je kunt hierbij kiezen voor een prepaidpakket, met een telefoon en een simkaart, of voor een losse prepaidkaart. Dat is handig als je zelf al een telefoon hebt. Een prepaidkaart is in principe voor alle (simlockvrije) telefoons te gebruiken.

Prepaid is geschikt voor mensen die heel weinig bellen

Prepaid bellen is vooral geschikt voor mensen die heel weinig (maximaal een half uur per maand) bellen en sms’en, omdat de tarieven vaak hoger liggen dan bij een langlopend abonnement. Op het moment dat je tegoed op is, kun je nog wel gebeld worden en sms’jes ontvangen, maar je kunt zelf niet meer bellen of reageren op berichten.

Let op: Sommige providers deactiveren je telefoonnummer als er niet minstens één keer per half jaar nieuw tegoed gekocht wordt. Nieuw beltegoed kun je vaak online bestellen, of je koopt een prepaidkaart in de winkel (supermarkt, Primera, enz.)

Geldigheidsduur van je prepaidtegoed

Het is afhankelijk van de provider hoe lang je beltegoed te gebruiken is. Als je een prepaidpakket aanschaft, zit daar ook informatie over de ‘houdbaarheid’ van je beltegoed bij en wat er gebeurt als het tegoed niet meer geldig is.

Let op: Als je beltegoed midden in een gesprek op is, dan wordt in principe het gesprek afgebroken. Er zijn wel providers die een negatief beltegoed toestaan, zodat je het gesprek nog kunt afmaken. Als je daarna je tegoed weer opwaardeert, dan wordt eerst het negatieve saldo weggewerkt.

Je prepaidtegoed opwaarderen

Als je (bijna) geen tegoed meer heeft, zijn er verschillende manieren om je prepaidtegoed weer op te waarderen. Dit kun je doen zo vaak je wilt. De meeste providers hanteren hier vaak een minimumbedrag van tien euro voor.

 • Opwaardeerkaarten: in veel telecomwinkels, supermarkten en kiosken kun je opwaardeerkaarten kopen, met tegoeden van €10, €20, €30, of nog meer. Op deze kaart staat een code, waarmee je het nieuwe tegoed activeert.
 • Opwaarderen per sms: met je mobiele telefoon verstuur je een code naar de provider en het door jouw gekozen bedrag wordt van je bankrekening of creditcard afgeschreven.
 • Mobiel opwaarderen: met je mobiele telefoon kun je een bedrag van de rekening laten afschrijven en zo je tegoed opwaarderen. Je moet zich hiervoor eenmalig aanmelden bij je provider.
 • Automatisch opwaarderen: via internet kun je zich aanmelden om het beltegoed op een vast moment van de maand te laten opwaarderen, of wanneer het beltegoed onder een bepaald bedrag komt. Op de website van je aanbieder kun je controleren of de provider deze optie aanbiedt.
 • Online: via internet kun je op de website van de provider, of bij een gespecialiseerde website, het beltegoed opwaarderen. Het bedrag wordt afgeschreven van de bankrekening en direct bijgeschreven bij het beltegoed.
 • Opwaardeer app: sommige providers bieden een app aan die je kunt downloaden, waarmee je eenvoudig het tegoed kunt opwaarderen.

Voor- en nadelen prepaid op een rij

Prepaid bellen heeft een aantal voordelen en een aantal nadelen, dus het is verstandig om eerst helder te hebben hoe vaak je de telefoon gaat gebruiken en waarvoor.

Voordelen:
 • Je krijgt nooit achteraf een hogere rekening dan je verwacht had.
 • Tarieven voor sms’en liggen vaak lager dan bij een abonnement.
 • Als je weinig belt of data verbruikt, dan ben je voordeliger uit dan met een abonnement.
Nadelen:
 • Als je tegoed op is, kun je niet meer bellen, berichten versturen of internetten. Je moet de hoogte van het tegoed dus altijd goed in de gaten houden en het tegoed tijdig opwaarderen.
 • De tarieven voor bellen en dataverbruik (internet) liggen vaak hoger dan bij een abonnement.
 • De startpaketten zijn relatief duur.

Ga terug naar de mobiele telefonie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: prepaid van Ahuli Labutin/ Shutterstock.com