Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Voordelig bellen in Europese Unie vanaf 2017

Vanaf 1 juni 2017 kunt u voordelig bellen, sms’en en internetten vanuit alle landen van de Europese Unie. De zogenaamde roamingkosten worden dan afgeschaft. Het was eigenlijk de bedoeling dat deze kosten dit jaar al niet meer gerekend zouden worden, maar de EU-landen konden nu nog geen overeenstemming bereiken.

Voor de tussenliggende periode is wel een andere afspraak gemaakt: vanaf april 2016 mogen providers niet meer dan vijf cent per megabyte data rekenen en ook de bel- en sms-tarieven gaan dan alvast een stuk omlaag.

Milde vorm van netneutraliteit

Naast de roamingkosten is er ook een compromis gesloten over netneutraliteit. Bij volledige netneutraliteit mogen internetaanbieders geen onderscheid maken tussen de verschillende soorten data die via hun netwerken wordt verstuurd. De Nederlandse wet schrijft op dit moment volledige netneutraliteit voor, maar Europees is nu afgesproken dat er een milde vorm van netneutraliteit wordt doorgevoerd.

Dit houdt in dat bepaalde diensten, zoals bijvoorbeeld een videodienst, aangeboden mogen worden, zonder dat het gebruik daarvan wordt meegerekend in de databundel. Alleen diensten die geen negatieve invloed hebben op de rest van het internetverkeer, mogen worden voorgetrokken. Omdat deze regeling soepeler is dan de Nederlandse wetgeving, kan het best zijn dat deze te zijner tijd wordt aangepast aan de Europese wetgeving.

Bron: Telegraaf.nl- 30 juni 2015

Ga terug internet, tv en bellen homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: voordelig bellen in Europese Unie vanaf 2017 van Pressmaster/Shutterstock.com