Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Thuiswerken: Vast of draadloos? Kabel of koper?


Heb jij nog een vaste telefoon in gebruik? Dan ben je in ieder geval niet de enige. En heb je de voorkeur voor internet via kabel of glasvezel? Nu we massaal thuiswerken is een goede internetverbinding natuurlijk van groot belang.


Vier jaar geleden heeft Telecompaper een onderzoek gedaan onder Nederlanders. Uit dat onderzoek is gebleken dat er toen nog veel Nederlanders een vaste telefoon in huis hadden. Sinds 2012 was het aantal huishoudens met een vaste telefoon zelfs nog gestegen. Dat het aantal stijgt, is inmiddels verleden tijd. Waarom veel Nederlanders, ondanks alle mobieltjes van tegenwoordig, nog een vaste telefoon in huis hebben, komt onder meer doordat deze service in hun pakket zit, omdat de mobiele telefoon niet altijd aanstaat en omdat het vaste nummer zo bekend is bij familie en vrienden. Inmiddels wordt de vaste telefoon steeds minder gebruikt.

Glasvezel of kabel?

Een andere ontwikkeling op de telecommarkt is die van de aanleg van glasvezel of kabels (minder ruis dan bij koper) voor telefonie of internet. VodafoneZiggo houdt zich bezig met het kabelnetwerk van Nederland. Momenteel is het bedrijf bezig met het gefaseerd opwaarderen van het gehele kabelnetwerk van Ziggo naar de nieuwe technische standaard: DOCSIS 3.1 (netwerk Gigabit).
Glasvezel is speciaal bedacht voor internet. Het is de meest efficiënte manier een internetsignaal te sturen. Glasvezel werkt met lichtsignalen (niet elektrisch), waardoor van signaalverlies geen sprake is. Afstanden zijn heel snel te overbruggen.

Thuiswerken

Door het coronavirus moeten veel Nederlanders momenteel thuiswerken. Als je beroep het toelaat om thuis te werken, is dat ook het advies. Een goede wifi-verbinding is in tijden van thuiswerken meer gewenst dan ooit. Is de verbinding bij jou thuis niet erg sterk? Probeer dan de router eens op een andere plaats te zetten, het liefst zo hoog en vrijstaand mogelijk. Zorg er ook voor dat in de ruimte van de router geen andere apparaten staan die werken op radiogolven, zoals bijvoorbeeld een magnetron of een babyfoon. Als je het helemaal goed wil doen dan richt je het signaal de goede kant op, dus laat hem niet naar buiten gericht staat. Helpt dit niet? Kies dan het minst gebruikte wifi-kanaal. Veel routers zijn standaard ingesteld op 6 (je hebt 1 t/m 13). Grote kans dat je buren deze ook gebruiken en het wifi-signaal hierdoor verstoord wordt. Hoe je het wifi-kanaal kunt veranderen, verschilt per type router. De meeste providers hebben hierover informatie op hun website staan.

Vergelijken

Werkt het nou allemaal totaal niet, maar wil je wel goed kunnen werken zonder dat het internet continue uitvalt of je tijdens een telefoongesprek steeds hapert? In dat geval zou je kunnen kijken of een overstap naar een andere provider de oplossing kan bieden. Houdt er wel rekening mee dat je een maand opzegtermijn hebt.

Via Consumind kun je diverse pakketten voor internet, vaste telefonie en digitale televisie vergelijken. Leuke aanbiedingen met bijvoorbeeld kortingen worden hierbij ook meegenomen. Je vindt er ook de download- en uploadsnelheden van de providers. Zo zie je meteen welke provider voor jou het snelste en goedkoopste internet kan leveren. De downloadsnelheid geeft aan hoe snel jij bestanden kunt downloaden van het internet. Hier valt ook het kijken van video’s of het openen van een nieuwe internetpagina onder. Deze informatie moet namelijk gedownload worden voordat jij het te zien krijgt. De uploadsnelheid gaat juist over het versturen van bestanden, zoals een e-mail of foto.

Bekijk hier alle beschikbare aanbiedingen op jouw adres.