Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Steeds minder tv-aansluitingen in Nederland

Uit cijfers van onderzoeksbureau Telecompaper blijkt dat in Nederland het aantal tv-aansluitingen is gedaald met 0,1 procent. Momenteel telt Nederland bijna 7,5 miljoen tv-aansluitingen. De onderzoekers verwachten dat de daling doorzet, met als resultaat in 2018 een daling van 1 procent.

Sinds ongeveer drie jaar daalt het aantal tv-aansluitingen (dit komt vooral door de daling van aantal traditionele aansluitingen, via kabel – momenteel maakt 56 procent van de aansluitingen gebruik van deze techniek – satelliet en Digitenne). Hoewel er steeds meer internettelevisie wordt gekeken via dsl-verbindingen (21 procent van de tv-kijkers doet dat) en glasvezel, compenseerde deze manier van tv-kijken de daling van traditionele tv-aansluitingen vorig jaar net niet. De verwachting van Telecompaper, dat de daling dit jaar verder zal doorzetten, zelfs met 1 procent, komt onder meer door het uitzetten van de analoge kabeltelevisie. Daarmee willen dit jaar enkele telecomaanbieders een start maken. 

Tv-kijken via internet in opkomst

Het blijft niet bij de daling van 1 procent van dit jaar, verwacht Telecompaper. Tot en met 2022 verwachten de onderzoekers een daling van het aantal tv-aansluitingen met gemiddeld 0,8 procent per jaar. Het aantal mensen die hun aansluiting opzeggen en verder kijken via internet, ook wel cord cutters genoemd, neemt toe. Ook jongeren, die tegenwoordig vaker volledig televisie kijken via internet, groeien in aantal.Vorig jaar groeide wel de omzet uit tv-diensten. Deze omzetstijging, van 2,4 procent naar 1,8 miljard euro, komt vooral door prijsstijgingen van enkele telecomaanbieders.

Heb jij wel het juiste pakket? 

Voor het kijken van TV via het internet, moet je wel het juiste pakket hebben met bijvoorbeeld de juiste internetsnelheid. Dit heb je nodig om ee televisie uitzending te kunnen kijken zonder haperingen. Niets is irritanter dan een zwart beeld op het moment dat het net spannend wordt en de uitzendig opnieuw moet downloaden. Om dit te voorkomen is het belangrijk om jouw pakket af te stemmen op het aantal MB's. 

Weten welk pakket bij je past? wij hebben alle pakketen voor je naast elkaar gezet in onze vergelijker

Vergelijk internet pakketten >