Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Steeds meer bellen en TV-kijken via internet


Het internet wordt door Nederlanders steeds vaker ook gebruikt om te bellen en TV te kijken. Vooral steeds meer jongeren maken daar gebruik van. Dat blijkt uit het onderzoek naar ICT-gebruik van huishoudens en personen 2018, dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onlangs heeft gepubliceerd.

Het onderzoek is afgenomen onder personen van 12-74 jaar en huishoudens, waarvan ten minste een persoon in die leeftijdscategorie valt. Bijna alle Nederlanders (96 procent) hebben tegenwoordig toegang tot internet. Van die toegang wordt het meest gebruik gemaakt om te e-mailen.

In de tabel hieronder lees je de uitkomsten van het onderzoek per categorie, vergeleken met eerdere conclusies uit 2012. Uit het onderzoek bleek dat inmiddels ruim de helft van de Nederlanders (55 procent) via internet belt.

Gebruikt internet voor:

2012 2018
Bellen (jongeren) 34% 77%
Bellen (ouderen) 4% 22%
TV- kijken 39% 56%
Social media (Facebook, Instagram) 62% 85%
Berichten 30% 81%
Sociale netwerken (Twitter) 48% 62%
Professionele netwerken (LinkedIn) 19% 31%


Uit het onderzoek blijkt verder onder meer dat hoogopgeleiden vaker via internet bellen dan laagopgeleiden, er geen verschil zit in aantal telefoontjes via internet van mannen en vrouwen en sociale media vooral populair is onder jongeren, hoewel sinds een aantal jaar ook steeds meer ouderen er gebruik van maken.