Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Mobiel internet vaak sneller dan wifi


In 33 van de 80 onderzochte landen is mobiel internet sneller dan wifi. Dat blijkt uit onderzoek van OpenSignal, die onderzoek heeft gedaan naar de (draadloze) internetsnelheden van die landen. In 47 landen, waaronder Nederland, is het omgekeerd: wifi is (nog) sneller. Maar hoe lang nog?

Over de hele wereld is sneller mobiel internet zichtbaar: in landen in Afrika en Azië, maar ook in Europa en Zuid-Amerika. Soms scheelt het weinig, maar het verschil kan ook oplopen tot tientallen Mbits/s. In Australië haalt wifi gemiddeld 15 en mobiel internet wel 54 Mbit/s. Nederland en België behoren tot de 47 landen waar wifi momenteel nog steeds sneller is dan mobiel internet. In Nederland is de wifi-snelheid gemiddeld 44 Mbit/s en mobiel internet 37 Mbit/s. Voor België geldt een nog kleiner verschil: respectievelijk 34 tegenover 33 Mbit/s.

Grotere verschillen
OpenSignal verwacht dat de verschillen tussen de snelheid van wifi en die van mobiel internet in de toekomst steeds groter zullen worden, wanneer het snellere 5G wordt geïntroduceerd. Mobiel internet wordt sneller (ontwikkelt snel), maar wifi blijft voor het grootste deel op dezelfde snelheid (breedbandverbindingen zijn moeilijker te vernieuwen).

Opvallende uitkomst
Uit het onderzoek blijkt dat in Hong Kong, Singapore en de Verenigde Staten, drie sterk ontwikkelde landen, juist de wifi sneller is dan mobiel internet. Opvallend, vinden de onderzoekers van OpenSignal. In Amerika is wifi gemiddeld 25 Mbit/s sneller dan het mobiele netwerk.