Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Led-verlichting zorgt voor storingen


Geen gloeilampen meer, maar energiezuinige led-verlichting, dat is het advies van de overheid. Deze vervanger (een aantal van dergelijke leds) zorgt volgens het Agentschap Telecom, vooral thuis, voor storingen van radio, tv, wifi en huistelefoons. De toezichthouder start een onderzoek onder vijftig leveranciers.

In 2016 is een test uitgevoerd onder dertig stuks lampen, waaruit bleek dat (bijna) geen enkele van die dertig stuks aan de eisen van de overheid voldeed. Daarop hebben de leveranciers de betreffende lampen aangepast.

Foute verlichting
Toch is er nog steeds foute verlichting op de markt. Huishoudens en bedrijven gaan massaal over van tl-verlichting en gloeilampen op led-verlichting. Doordat consumenten steeds meer apparatuur gebruik die draadloos via wifi zijn te besturen, zoals tv, tablets, maar ook koelkasten, alarminstallaties en garagedeuren, neemt de kans op storingen enorm toe. Bij grote verstoringen kan het Agentschap Telecom de complete collectie van de markt halen.

Oude fitting
Niet alleen de led zelf kan problemen veroorzaken. Ook de oude fitting is vaak het probleem. Het Agentschap Telecom adviseert goede spullen te kopen en ze door een professional aan te laten leggen. Kijk niet alleen naar de led, maar naar de hele installatie. Van fitting tot bedradingen.

Keurmerk
Volgens producent Signify, de vroegere verlichtingstak van Philips, kun je verstoringen in de huiskamer voorkomen door alleen led en fittingen te kopen, die het keurmerk met wettelijke normen hebben. Voldoen producten aan die normen en veroorzaken ze tóch problemen? Dan zullen de regels en de bijbehorende normen aangepast moeten worden.

Verbeteringen doorvoeren
Voordat dat allemaal kan plaatsvinden, gaat Agentschap Telecom in gesprek met de verkopers van de led-artikelen. Die dienen vrijwillig verbeteringen door te voeren om storingen te voorkomen. Doen ze dat niet? Dan grijpt het Agentschap in.