Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Glasvezel voor steeds meer huishoudens beschikbaar

Glasvezel

Misschien herken je het wel: uren wachten tot een download binnen is. In sommige gebieden in Nederland is hier geen sprake van, maar in een aantal andere gebieden is het internet nog altijd erg langzaam. De oplossing? Glasvezel!

Plannen

In mei verving KPN in zes Nederlandse gebieden haar kopernetwerk door glasvezel. Door de komst van glasvezel krijgen mensen de mogelijkheid om te internetten en tv te kijken via het best beschikbare netwerk. Momenteel is dit beschikbaar voor ruim 2,8 miljoen mensen, maar in de komende vijf jaar moeten daar nog miljoenen nieuwe adressen bijkomen. Overal waar glasvezel wordt aangelegd, wordt het kopernetwerk uitgezet.

Dit is niet alleen positief voor de internetsnelheid, maar het is ook nog eens duurzamer. Kopercentrales zijn namelijk gehuisvest in grote gebouwen en verbruiken niet alleen veel ruimte, maar ook nog eens veel stroom. Een glasvezelcentrale neemt nog geen tiende van de ruimte in en bespaart per gebied (gekeken naar 2 van de zes gebieden; IJburg en Zwolle) al snel 120.000 kWh per jaar. Dit staat gelijk aan het stroomverbruik van ongeveer 35 huishoudens. In Nederland staan honderden kopercentrales, die naar verwachting over enige tijd dicht kunnen. De gebouwen kunnen –na ontmanteling- een nieuwe functie krijgen, zoals bijvoorbeeld een woonbestemming.

Voordelen van glasvezel

Als het aan KNP ligt dan wordt er vanaf 2023 op grotere schaal in Nederland glasvezel uitgerold. Maar wat zijn nu de grootste voordelen van het glasvezelnetwerk?

Allereerst de stabiele verbinding. Een glasvezelverbinding wordt aangesloten per woning, waardoor deze direct naar je voordeur loopt. De verbinding wordt dus niet verstoord door externe factoren zoals de afstand tot de wijkcentrale of het internetgedrag van je buren.

Daarnaast is de verbinding door glasvezel erg snel. Terwijl anderen in huis aan het gamen zijn, muziek streamen, vakantie foto’s versturen of een serie kijken, kun je zonder problemen zelf een film downloaden. Bovendien is je download- en uploadsnelheid even hoog, wat betekent dat je in enkele seconden bestanden online of op je computer kunt zetten.

 

Beschikbaarheid

KPN stelt het (glasvezel)netwerk open voor andere aanbieders, zodat ook zij telecomdiensten kunnen aanbieden. Daardoor wordt niet alleen de capaciteit van het netwerk beter benut, maar heb je als consument ook meer te kiezen. Heb je een specifieke wens of een beperkt budget? Dan kun je een abonnement nemen dat daarbij past.