Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Geen geoblocking meer in Europa

Goed nieuws voor iedereen die een tijd verblijft in een van de lidstaten van de EU: Online naar Nederlandse diensten kijken is mogelijk gemaakt. Geoblocking is sinds kort wettelijk verboden. Providers wordt verplicht hun online content beschikbaar te hebben in de EU.

Met geoblocking wordt verhinderd dat onlineklanten toegang hebben tot (de aankoop van) producten of diensten op een website in een andere lidstaat. Met het verbod komt een einde aan discriminatie op grond van de nationaliteit, verblijfplaats en vestigingsplaats van de klanten. Geoblocking heeft te maken met auteursrechten. Voorheen kon je dergelijke blokkades via bepaalde manieren omzeilen. Deze actie is niet verboden, maar het is niet wenselijk auteursrechten te schenden. Daarom kwam de EU tot besluit een verbod te leggen op geoblocking. Niet alleen voor streamingdiensten, maar ook voor webwinkels. 

Databundel

Het verbod op geoblocking geldt voor online-diensten waarvoor in eigen land een abonnement is afgesloten. Denk bijvoorbeeld aan muziekdiensten, zoals Spotify en videodiensten als Netflix, maar ook tv-kijken in het buitenland via bijvoorbeeld online apps van aanbieders wordt door de nieuwe wetgeving mogelijk. Je favoriete programma's hoef je in de EU niet meer te missen. Houd wel even je databundel in de gaten, wanneer je geen gebruik maakt van wifi!