Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Einde aan wirwar aanbod telecom- en internetaanbiedingen


Zie jij door de bomen het bos nog als het gaat om telecom- en internetaanbieders? Momenteel kan het een enorme opgave zijn om contracten van het grote aantal telecom- en internetaanbieders te vergelijken. Uiterlijk eind 2020 komt daar verandering in.


Vanaf december dit jaar moeten, volgens nieuwe regels van de Europese Commissie, alle telecom- en internetproviders in de Europese Unie afnemers een identieke samenvatting van maximaal drie pagina’s aanbieden. Op die manier kunnen afnemers diverse contracten (de voorwaarden) beter met elkaar vergelijken.

Samenvatting

In de contractsamenvatting dient duidelijk komen te staan om welke geleverde diensten het gaat, tegen welke prijzen en wat de looptijd is. Verder moeten technische details, zoals de snelheid van internet, en eventuele automatische opzeggingen en opzegtermijnen genoteerd staan. De samenvatting is een gemakkelijke versie van het leveringscontract. Vanaf 21 december 2020 gaan de regels in.

Bekende telecomtrends

Uit de Telecommonitor, gepubliceerd door de Autoriteit Consument en Markt, blijkt dat in de eerste zes maanden van 2019 bekende trends hebben doorgezet. Zo is het verbruik van mobiele data harder gestegen dan voorheen. Het gemiddelde dataverbruik per mobiel abonnement bereikte 3 gigabyte per maand. Daarnaast groeide het aantal bundels, waarin vast en mobiel werd gecombineerd (bijvoorbeeld een combinatie van tv, vaste en mobiele telefoon en internet). Bundels met alleen vaste diensten, zoals internet, vaste telefonie en/of internet, werden minder afgenomen.