Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Advies voor een mobiel abonnement

Mensen gebruiken hun telefoon heel verschillend: sommige mensen bellen veel, terwijl anderen vooral berichten versturen. De één maakt geen gebruik van internet en de ander juist heel veel. Voordat u een abonnement afsluit, is het dus handig om te weten waarvoor u uw telefoon gebruikt. Dan pas kunt u bepalen óf u een abonnement nodig heeft en zo ja, welk abonnement.

Gebruikersprofielen voor een mobiele abonnement

Om te bepalen welk abonnement het beste bij u past, kunt u eerst kijken welk type telefoongebruiker u bent. We hebben hieronder een overzicht gemaakt van verschillende gebruikersprofielen, met bijbehorende abonnementen.

U bent een traditionele mobielgebruiker

U heeft een mobiele telefoon omdat u in noodgevallen bereikbaar wilt zijn, maar verder gebruikt u hem nauwelijks. Eigenlijk praat u liever persoonlijk met uw dierbaren en anders belt u ze gewoon via uw vaste lijn. Internet gebruikt u zelden of nooit op uw telefoon en berichten versturen doet u ook nauwelijks. 

Hier hoort de eenvoudigste abonnementsvorm bij. Een databundel (om te kunnen internetten en berichten te versturen) is overbodig en een abonnement met 50 belminuten is vaak al voldoende. Misschien twijfelt u of het verstandig is om uw prepaidkaart te houden, in plaats van over te stappen naar een abonnement. Als u echt weinig belt, dan kan dat voordeliger zijn. In andere gevallen is een sim only abonnement met een kleine bel- en sms-bundel voordeliger dan prepaid bellen. De gemiddelde kosten voor een dergelijk abonnement liggen tussen de € 7,50 en € 15,00 per maand.

U bent een gemiddelde/standaard mobielgebruiker

U bent opgegroeid met de mobiele telefoon, of u heeft er al jaren één. Waarschijnlijk bezit u een smartphone en u surft daarmee wekelijks of zelfs dagelijks op het internet. Daarnaast belt u vrij regelmatig, u verstuurt (whatsapp)berichten en u maakt gebruik van allerlei handige apps. Uw telefoon is wellicht niet het allernieuwste model, maar wel één met voldoende mogelijkheden.

Voor gebruikers zoals u zijn er abonnementen waarbij u om de paar jaar een nieuwe telefoon kunt krijgen. Gemiddeld bent u voor een dergelijk combi-abonnement tussen de €20,- en €35,- per maand kwijt. De telefoon die u erbij ‘krijgt’, heeft een gemiddelde nieuwwaarde van €350. U kunt echter ook voor een sim-only abonnement kiezen, als uw telefoon nog naar behoren werkt. Dit scheelt een hoop abonnementskosten, omdat u bij dit type abonnement er geen telefoon bijgeleverd krijgt en u deze dus ook niet hoeft te betalen.

De hardcore/extreme mobielgebruiker

U bent nog net niet vergroeid met uw telefoon. Waarschijnlijk heeft u het nieuwste model smartphone en bent u dagelijks intensief bezig met uw telefoon. Internetten doet u veel en vaak, waardoor uw datalimiet nogal eens overschreden wordt.   
Als u in deze categorie thuishoort, dan bent u ongeveer €35 tot €60 per maand kwijt aan uw abonnement. Het maandbedrag is afhankelijk van de telefoon die u erbij kiest en het bedrag dat u daarvoor eenmalig bijbetaalt. Vaak kunt u er ook voor kiezen om niet in één keer de bijdrage voor de telefoon te betalen, maar om dat maandelijks af te betalen. In dat geval moet u al gauw denken aan een maandbedrag van minimaal €55.

Internetgebruik op mobiele telefoon

Niet iedereen maakt evenveel gebruik van internet op zijn of haar mobiele telefoon. Bedenk daarom, vóórdat u een abonnement kiest, waarvoor u internet op uw mobiel gebruikt. Zo kunt u de juiste internetsnelheid kiezen en betaalt u niet teveel voor data die u niet gebruikt. U hoeft dan ook geen hogere kosten te maken omdat u meer internet dan dat uw databundel dekt.

Hier vindt u een overzicht, waarbij per handeling wordt aangegeven wat de benodigde internetsnelheid is.   

 

Af en toe

Regelmatig

Vaak

Zeer vaak

Websites bekijken

0-50 pagina’s per week = 100 MB

50-100 pagina’s per week = 200 MB

100-150 pagina’s per week = 300 MB

150-200 pagina’s per week = 400 MB

E-mails versturen of ontvangen

0-75 e-mails per week = 15 MB

75-150 e-mails per week = 30 MB

150-225 e-mails per week = 45 MB

225-300 e-mails per week = 60 MB

Foto’s delen

0-10 foto’s per week = 30 MB

10-20 foto’s per week = 60 MB

20-30 foto’s per week = 90 MB

30-50 foto’s per week = 150 MB

Video’s bekijken en uploaden

0-30 minuten per week = 450 MB

30-60 minuten per week = 900 MB

60-90 minuten per week = 1350 MB

90-120 minuten per week = 1800 MB

Muziek streamen

0-100 minuten per week = 500 MB

100-200 minuten per week = 1000 MB

200-300 minuten per week = 1500 MB

300-400 minuten per week = 2000 MB

 

Ga terug naar de mobiele telefonie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: Advies mobiel abonnement van Champion Studio/ Shutterstock.com