Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Advies voor een mobiel abonnement

Mensen gebruiken hun telefoon heel verschillend: sommige mensen bellen veel, terwijl anderen vooral berichten versturen. De één maakt geen gebruik van internet en de ander juist heel veel. Voordat je een abonnement afsluit, is het dus handig om te weten waarvoor je de telefoon gebruikt. Dan pas kun je bepalen óf je een abonnement nodig hebt en zo ja, welk abonnement.

Gebruikersprofielen voor een mobiele abonnement

Om te bepalen welk abonnement het beste bij je past, kun je eerst kijken welk type telefoongebruiker je bent. We hebben hieronder een overzicht gemaakt van verschillende gebruikersprofielen, met bijbehorende abonnementen.

Je bent een traditionele mobielgebruiker

Je hebt een mobiele telefoon omdat je in noodgevallen bereikbaar wilt zijn, maar verder gebruik je hem nauwelijks. Eigenlijk praat je liever persoonlijk met jouw dierbaren en anders bel je ze gewoon via de vaste lijn. Internet gebruik je zelden of nooit op de telefoon en berichten versturen doe je ook nauwelijks. 

Hier hoort de eenvoudigste abonnementsvorm bij. Een databundel (om te kunnen internetten en berichten te versturen) is overbodig en een abonnement met 50 belminuten is vaak al voldoende. Misschien twijfel je of het verstandig is om je prepaidkaart te houden, in plaats van over te stappen naar een abonnement. Als je echt weinig belt, dan kan dat voordeliger zijn. In andere gevallen is een sim only abonnement met een kleine bel- en sms-bundel voordeliger dan prepaid bellen. De gemiddelde kosten voor een dergelijk abonnement liggen tussen de € 7,50 en € 15,00 per maand.

Je bent een gemiddelde/standaard mobielgebruiker

Je bent opgegroeid met de mobiele telefoon, of je hebt er al jaren één. Waarschijnlijk bezit je een smartphone en je surft daarmee wekelijks of zelfs dagelijks op het internet. Daarnaast bel je vrij regelmatig, je verstuurt (whatsapp)berichten en je maakt gebruik van allerlei handige apps. Je telefoon is wellicht niet het allernieuwste model, maar wel één met voldoende mogelijkheden.

Voor gebruikers zoals jou zijn er abonnementen waarbij je om de paar jaar een nieuwe telefoon kunt krijgen. Gemiddeld ben je voor een dergelijk combi-abonnement tussen de €20,- en €35,- per maand kwijt. De telefoon die je erbij ‘krijgt’, heeft een gemiddelde nieuwwaarde van €350. Je kunt echter ook voor een sim-only abonnement kiezen, als je telefoon nog naar behoren werkt. Dit scheelt een hoop abonnementskosten, omdat je bij dit type abonnement er geen telefoon bijgeleverd krijgt en je deze dus ook niet hoeft te betalen.

De hardcore/extreme mobielgebruiker

Je bent nog net niet vergroeid met je telefoon. Waarschijnlijk heb je het nieuwste model smartphone en ben je dagelijks intensief bezig met je telefoon. Internetten doe je veel en vaak, waardoor je datalimiet nogal eens overschreden wordt.   
Als je in deze categorie thuishoort, dan ben je ongeveer €35 tot €60 per maand kwijt aan je abonnement. Het maandbedrag is afhankelijk van de telefoon die je erbij kiest en het bedrag dat je daarvoor eenmalig bijbetaalt. Vaak kun je er ook voor kiezen om niet in één keer de bijdrage voor de telefoon te betalen, maar om dat maandelijks af te betalen. In dat geval moet je al gauw denken aan een maandbedrag van minimaal €55.

Internetgebruik op mobiele telefoon

Niet iedereen maakt evenveel gebruik van internet op zijn of haar mobiele telefoon. Bedenk daarom, vóórdat je een abonnement kiest, waarvoor je internet op je mobiel gebruikt. Zo kun je de juiste internetsnelheid kiezen en betaal je niet te veel voor data die je niet gebruikt. Je hoeft dan ook geen hogere kosten te maken omdat je meer internet dan dat je databundel dekt.

Hier vind je een overzicht, waarbij per handeling wordt aangegeven wat de benodigde internetsnelheid is.   

 

Af en toe

Regelmatig

Vaak

Zeer vaak

Websites bekijken

0-50 pagina’s per week = 100 MB

50-100 pagina’s per week = 200 MB

100-150 pagina’s per week = 300 MB

150-200 pagina’s per week = 400 MB

E-mails versturen of ontvangen

0-75 e-mails per week = 15 MB

75-150 e-mails per week = 30 MB

150-225 e-mails per week = 45 MB

225-300 e-mails per week = 60 MB

Foto’s delen

0-10 foto’s per week = 30 MB

10-20 foto’s per week = 60 MB

20-30 foto’s per week = 90 MB

30-50 foto’s per week = 150 MB

Video’s bekijken en uploaden

0-30 minuten per week = 450 MB

30-60 minuten per week = 900 MB

60-90 minuten per week = 1350 MB

90-120 minuten per week = 1800 MB

Muziek streamen

0-100 minuten per week = 500 MB

100-200 minuten per week = 1000 MB

200-300 minuten per week = 1500 MB

300-400 minuten per week = 2000 MB

 

Ga terug naar de mobiele telefonie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: Advies mobiel abonnement van Champion Studio/ Shutterstock.com