Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Checklist mobiele telefonie in het buitenland

Sinds juni 2017 betaal je geen extra kosten meer voor het gebruiken van internet in EU-landen. Je betaalt nog wel extra voor het gebruik van internet in landen die niet bij de EU horen. Op de website van je provider kun je hierover alle informatie vinden die je nodig hebt om er zeker van te zijn dat het land waarin je verblijft behoort tot de EU-landen waar je kosteloos kunt roamen, maar ook wat je kunt doen als je in een land verblijft waar dit niet geldt. Wij hebben ook nog aantal tips voor je op een rij gezet wanneer je reist naar een land waar je geen gebruik kun maken van kosteloos dataroamen:

     1. Schakel je voicemail uit

Als je in het buitenland gebeld wordt, dan betaal je de kosten van dit gesprek. Dat geldt ook als iemand een boodschap inspreekt op de voicemail. Als je de voicemail dus niet echt nodig hebt, dan kun je ervoor kiezen om hem uit te schakelen tijdens je verblijf in het buitenland.

2. Gebruik WiFi en vermijd dataroaming

Dataroaming betekent dat je in het buitenland internet en daarbij gebruik maakt van het netwerk van een lokale provider. Dat mag, maar deze provider rekent daar wel kosten voor. Die komen bovenop de telefoonrekening en de kosten kunnen dan flink oplopen. Zorg daarom dat je toegang hebt tot WiFi, dan hoef je niet te roamen. Denk erom dat je ook ‘data roamt’ als je (automatisch) de e-mail synchroniseert of muziek streamt. In de instellingen op je telefoon kun je dataroaming eenvoudig uitschakelen.

Let op: Openbare WiFi-netwerken zijn niet zo betrouwbaar als netwerken die met een wachtwoord zijn beveiligd. De openbare netwerken kunnen makkelijker gehackt worden en daarom is het verstandig om geen inloggegevens, wachtwoorden of andere gevoelige informatie te versturen over een openbaar netwerk.

3. Bel zo min mogelijk 

Als je er zeker van wilt zijn dat je na de vakantie geen torenhoge telefoonrekening krijgt, bel je dan zo min mogelijk. Vraag ook niet aan je familie en vrienden of ze in plaats daarvan je kunnen bellen, want die kosten zijn ook voor jou. Je betaalt vanaf de Nederlandse grens tot aan jouw vakantieadres. Als er een goede WiFi-verbinding is, kun je wel Skypen: dat is dan gratis en nog persoonlijker dan bellen ook!

4. Gebruik WhatsApp of andere gratis berichtenservices via WiFi

Een sms’je sturen kost in het buitenland ook meer dan in Nederland. Een sms ontvangen overigens niet, dat is kosteloos. Als je zelf berichten wilt versturen, kun je het beste kiezen voor services die via WiFi werken: WhatsApp of Facebook Messenger. Als je via deze services (wel via de WiFi!) berichten verstuurt, kost het je niets.

5.Check of je telefoon geschikt is voor het lokale netwerk

Als je in Europa blijft, hoef je geen zorgen te maken: alle toestellen zijn geschikt om in Europa te bellen of gebeld te worden. De meeste smartphones hebben een wereldwijde dekking, alleen sterk verouderde modellen kunnen niet overal op de lokale netwerken ‘aanhaken’. In Zuid-Oost-Azië en Latijns Amerika zijn soms andere netwerken in gebruik, dus als je daarheen gaat, is het handig om van te voren te checken of je daar kunt bellen. 

Ga terug naar de mobiele telefonie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: Checklist mobiele telefonie in het buitenland van Alliance/ Shutterstock.com