Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Internet via kabelnetwerk

Eén van de meest gebruikte manieren om te internetten, is via de kabel.

Hoe werkt internet via de kabel?

Sinds 1995 is het in Nederland mogelijk om te internetten via de kabel. Dit is ook een vorm van breedbandinternet. Dit gaat via een kabelmodem die is verbonden met de televisiekabel. Je begrijpt dat je dus alleen kan internetten via de kabel, als je ook een televisieaansluiting heeft bij de desbetreffende aanbieder.

Snelheid internet via de kabel

Bij internet via de kabel worden snelheden tot 120 Mbit/s aangeboden. Net als bij ADSL en VDSL wordt deze maximale snelheid niet altijd gehaald, wel komt de werkelijke snelheid dichter bij de beloofde snelheid. Daarnaast beïnvloedt het gebruik van de televisie niet de snelheid van de internetverbinding. Kabelinternet is ook erg geschikt om films te downloaden, te gamen, grote bestanden te versturen, et cetera. Het enige nadeel is dat de internetsnelheid afneemt als meerdere buren ook via de kabel internetten.

Aanbieders van kabelinternet

Overstappen van kabelaanbieder is niet mogelijk. Dat komt omdat het netwerk door de aanbieder wordt beheerd en niet door andere aanbieders in gebruik kan worden genomen.

Kabelinternet wordt aangeboden door Ziggo, UPC, Delta, Caiway en nog een aantal lokale aanbieders. Afhankelijk van waar je woont, heb je te maken met één van deze aanbieders. Delta biedt overigens alleen in Zeeland zijn diensten aan. Ziggo zit kris kras door het land verspreid (Den Haag, Utrecht, Tilburg, Groningen, Breda, Enschede, Amersfoort, Haarlemmermeer, Den Bosch, Zoetermeer, Maastricht, Leiden, Zwolle, Ede, Deventer, Sittard-Geleen en Delft) en UPC neemt ook een groot deel van het land voor zijn rekening. Overstappen van aanbieder kan dus alleen als je verhuist naar een regio met een andere aanbieder.
 

Ga terug naar de internet, tv en bellen homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: internet van Racorn/ Shutterstock.com