Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Geschiedenis van vaste telefonie

Over het algemeen wordt de uitvinding van de telefoon toegeschreven aan Alexander Graham Bell, die in 1876 als eerste patent op de telefoon aanvroeg. Toch is hij niet de uitvinder van de telefoon; deze is namelijk uitgevonden door de Italiaanse ontwerper en uitvinder Antonio Meucci. Door allerlei moeilijke privéomstandigheden had Meucci echter geen geld om patent op zijn uitvinding aan te vragen. Alexander Graham Bell had dit wel en dus vroeg hij het patent aan en maakte een commercieel succes van de telefoon.

Telefooncentrale

In Nederland wordt in 1881 in Amsterdam de eerste telefooncentrale in gebruik genomen. In eerste instantie zijn er slechts negenenveertig abonnees, die door een telefoniste met elkaar worden verbonden. In de jaren die volgen gaat de ontwikkeling hard: in 1960 zijn er al een miljoen mensen aangesloten op het telefoonnetwerk. Het is dan niet meer te doen om iedereen handmatig met elkaar te verbinden en daaarom worden in 1962 alle telefooncentrales in Nederland geautomatiseerd. Men kan nu door middel van een kiesschijf zelf het telefoonnummer draaien waarmee men verbonden wil worden.

PTT

Ondertussen wordt in 1923 het Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie ( PTT) opgericht. Het blijft tot 1989 zo heten en daarna wordt het een particulier bedrijf, dat verder gaat onder de naam KPN (Koninklijke PTT Nederland). In 1998 gaat het postonderdeel van dit bedrijf verder als het zelfstandige bedrijf TPG en KPN verzorgt vanaf dat moment alleen nog de telecommunicatie. Lange tijd hebben zij een monopoliepositie, maar nadat de markt in 1990 is geliberaliseerd, komen er verschillende nieuwe ‘spelers’ bij. Dat is goed voor jou, want daardoor kun je de provider (aanbieder) kiezen die het beste bij je past.
 
Bekijk het chronologische overzicht van de gebeurtenissen op het gebied van telefonie.

Ga terug naar de internet, tv en bellen homepage
Ga terug naar de Consumind hompepage


 


 

 

 

Afbeelding: ouderwetse telefoon van Mat Gzik/ Shutterstock.com