Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Zorgverzekering 2018, wat gaat er veranderen?


In december is het mogelijk om de zorgverzekering te vergelijken en over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Zoals elk jaar wijzigt er ook dit jaar weer het een en ander aan de basiszorgverzekering, vergoedingen en de aanvullende verzekeringen. Lees hieronder meer over de wijzigingen in de zorgverzekering 2018. Zorgverzekeraars moeten hun pakketten en premies definitief vastgesteld hebben op 12 november 2017. Vanaf dit moment kun je dan ook overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

Wil jij weten wat er verandert? Meld je dan aan voor het Zorgalert en Consumind houdt je op de hoogte van alle wijzigingen en veranderingen van de zorgverzekering 2018.

Veranderingen zorgverzekering 2018

Op dit moment is er nog niet veel bekend over de veranderingen en wijzigingen omtrent de zorgverzekering 2018. Ieder jaar, op Prinsjesdag, worden alle wijzigingen van de inhoud van het basispakket bekend gemaakt. Verzekeraars hebben daarna twee maanden de tijd om hun premies bekend te maken. Er zijn verschillende factoren die per jaar kunnen wijzigingen:

Dekking

Iedereen die in Nederland woont of werkt, is wettelijk verplicht een basisverzekering te hebben. Dit is de standaardzorg van bijvoorbeeld een huisarts, ziekenhuis of apotheek. De basisverzekering voor 2018 zal worden uitgebreid. Er liggen diverse wetsvoorstellen klaar om verschillende behandelingen toe te voegen aan het basispakket:

  • Patiënten met artrose aan de heup- en kniegewrichten krijgen vanaf 1 januari 2018 de eerste 12 behandelingen met oefentherapie vergoed.
     
  • Oncologiepatiënten die behandeld worden met immuuntherapie vanaf 1 januari 2018 een vergoeding voor zittend ziekenvervoer van en naar behandeling.
     
  • Vergoeding voor verzorging aan minderjarigen die samenhangt met de geneeskundige zorg die een kind nodig heeft en om zelf de algemene dagelijkse levensverrichtingen uit te voeren.

Overige wijzigingen in de dekking van de zorgverzekering 2018 zijn nog niet bekend. Dit zal op Prinsjesdag in september verder bekend worden gemaakt.  Op de hoogte blijven van alle wijzigingen en veranderingen? Meld je hier aan voor het zorgalert.

Premie

De nieuwe premies voor de basis- en aanvullende zorgverzekeringen 2018 zijn nog niet bekend gemaakt. Dit moet uiterlijk op 12 november 2017 gebeuren. Verzekeraars doen dit aan de hand van de dekking basiszorgverzekering die op Prinsjesdag bekend wordt gemaakt door de overheid. Traditioneel maakt DSW verzekeringen als eerste de nieuwe premie bekend. Dit geeft vaak ook de richting aan voor de rest van de premies dat jaar.

Zodra de premie voor de zorgverzekering 2018 bekend zijn gemaakt in november, is het mogelijk om direct te vergelijken en over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Via het zorgalert stellen we je op de hoogte van dit moment en kun je direct in contact komen met een van onze zorgverzekeringsspecialisten om te besparen op je zorgverzekering.

Eigen risico

Zorgverzekeraars zijn verplicht om een eigen risico te vragen aan hun klanten. Dit is ingevoerd in 2009 en is tot nu toe elk jaar verhoogd. Het eigen risico bedraagt in 2017 385 euro per jaar. Ook in 2018 blijft het eigen risico 385 euro bedragen. 

Naast het verplicht eigen risico is er ook nog het vrijwillig eigen risico. Je kunt je eigen risico namelijk verhogen met als voordeel dat je maandpremie een stuk lager wordt. Het nadeel hiervan is wel dat mocht je zorg nodig hebben, je dit zelf tot het verhoogde bedrag moet betalen. Bedenk dus goed of je het aankomende jaar weinig of geen zorg nodig hebt, voordat je dit doet.

Vergelijken zorgverzekering 2018

Je zorgverzekering vergelijken is altijd handig. Zo weet je zeker dat je een pakket hebt wat het beste bij jouw wensen past. Stel jezelf een aantal vragen over de verwachte situatie komend jaar en wat jij belangrijk vindt bij een verzekering zoals kosten voor de tandarts, fysiotherapeut of een ziekenhuisbehandeling.  Dit is belangrijk bij een goede vergelijking om zeker te weten of jij er goed aan doet om naar een andere zorgverzekeraar over te stappen of een verzekering met een beter passende dekking te kiezen.

Je kunt vanaf half november gemakkelijk zorgverzekeringen vergelijken via de zorgvergelijker van Consumind. Wij leggen je precies uit hoe alles in zijn werk gaat en waar je op moet letten. Daarnaast regelen we ook de overstap naar de andere zorgverzekeraar voor je. Wil jij een melding krijgen wanneer je kunt overstappen én direct op de hoogte zijn van het laatste nieuws over de zorgverzekering 2018? Schrijf je dan hier in voor het Zorgalert.