Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Zorgpremie afgelopen tien jaar fors toegenomen

Sinds 2008 is het eigen risico flink gestegen: van 150 euro naar 385 euro(in 2016). Omdat mensen met een chronische aandoening of ziekte vrijwel ieder jaar hun eigen risico kwijt zijn, is het vooral deze groep die fors meer betaalt in het huidige zorgstelsel.

Bovendien zijn de pakketten flink ‘uitgekleed’ sinds 2006. In het verleden waren er nog verzekeraars die vrijwel alle behandelingen bij de tandarts of fysiotherapeut vergoedden. Nu worden deze behandelingen in het basispakket nauwelijks nog vergoed. Zo zijn nu ook rolstoelen, rollators en een aantal medicijnen, uit het basispakket gehaald.

Tandartsverzekering ook duurder

Ook de tandartsverzekering is flink duurder geworden: bij twee van de vier grote verzekeraars is de premie sinds 2006 verdubbeld. Enige lichtpuntje, in het woud van verzekeringen, is dat het voor chronisch zieken makkelijker is geworden om over te stappen. Mensen kunnen nu alleen nog bij de meest uitgebreide aanvullende verzekering worden geweigerd.

Wel weer extra vergoedingen in basiszorgpakket

Toch geeft het ministerie van Volksgezondheid aan dat de zorgpremie in vergelijking met 2012 en 2013 juist lager ligt en dat er in het basispakket weer een aantal behandelingen zijn opgenomen die er eerst uitgehaald waren. Ook een aantal medicijnen en wijkverpleging is weer opgenomen in het basispakket. 

Bron: NU.nl- 5 december 2015

Ga terug naar de verzekeringen homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: Zorgpremie afgelopen tien jaar fors toegenomen Arsenis Spyros/Shutterstock.com