Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Wat dekken de ‘buiten de deur verzekering’ en inboedelverzekering?


Voor spullen in en rond je huis heb je een inboedelverzekering. Voor diefstal op reis kun je terecht bij je reisverzekeraar. Wat als je te maken krijgt met diefstal, terwijl je niet op vakantie bent en wel onderweg? Met een ‘buiten de deur verzekering zijn die spullen gedekt.


Veel verzekeraars bieden de aanvullende ‘buiten de deur verzekering’ aan. Met deze verzekering kun je spullen verzekeren, die je doorgaans meeneemt wanneer je op pad bent. Denk bijvoorbeeld aan sieraden, smartphones, zonnebrillen, camera’s en contant geld. Check van te voren even wat er precies gedekt is. Diefstal (geen verlies!) is bij alle aanbieders gedekt. Wel dient er zorgvuldig met spullen omgegaan te zijn. Wanneer uit onderzoek blijkt dat een telefoon open en bloot op een tafel lag en weggepakt is, zal de verzekeraar niet uitkeren. Wist je dat geleende spullen ook onder de dekking kunnen vallen?

Maximum

Je bent verzekerd tot een maximumbedrag, welke je zelf tegen een hogere premie kan verhogen. Ook is een maximumvergoeding per categorie gebruikelijk. Let er op, want wanneer bijvoorbeeld je peperdure camera wordt gestolen, wordt er misschien maar een (klein) deel van vergoed. Ook betaal je een eigen risico. Check ook de waardering van de spullen. Wordt bij diefstal de nieuwwaarde of dagwaarde vergoed?

Inboedel

Wanneer je thuis te maken krijgt met diefstal of brand, kun je voor een schadeclaim terecht bij je inboedelverzekering. Het nut van deze verzekering wordt door velen onderschat. De kans is wellicht klein dat je spullen beschadigen, door bijvoorbeeld brand of water, maar de totale waarde van je inboedel is toch vaak hoger dan je denkt. Vervangingskosten kunnen aardig oplopen. Ook als je je inboedel ‘bij elkaar geraapt hebt’. Wanneer je geen inboedelverzekering hebt en er ontstaat door brand bij de buren schade aan jouw huis, kun je de buren aansprakelijk stellen. Iemand aansprakelijk stellen, is niet altijd even gemakkelijk. Bijvoorbeeld in geval van blikseminslag is het overmacht voor iedereen. Voor een inboedelverzekering betaal je doorgaans geen hoge premie, maar wanneer er nood aan de man is, kan het uitkomst bieden.