Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Verzekeraar hoeft alleen te waarschuwen bij onderverzekering


Heb je een opstalverzekering? Dan is het verstandig bij verlenging van de verzekering zelf te controleren of je niet onderverzekerd raakt. De verzekeraar dient je jaarlijks te waarschuwen tegen onderverzekering, maar hoeft zelf geen actie te ondernemen om een verzekering tegen de actuele herbouwwaarde af te laten sluiten.

Dat blijkt uit een uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in een zaak over brandschade. De verzekeraar van de man die de rechtszaak aanspande, heeft volgens de rechter juist gehandeld, door de betreffende man te informeren over en te waarschuwen voor onderverzekering. Dat de man in kwestie na die waarschuwing geen actie ondernam, valt onder zijn eigen risico.

Zorgplicht

De man met brandschade vindt dat zijn verzekering in gebreke is gebleven, omdat hij spreekt van een adviesrelatie van de verzekeraar jegens hem. Het Gerechtshof echter, oordeelde dat de betreffende verzekeraar aan alle verplichtingen heeft voldaan. De zorgplicht eindigt bij het waarschuwen van de persoon in kwestie.