Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Verplichte verzekering voor elektrische fietsen?

Momenteel heb je als bestuurder van een voertuig met elektrische ondersteuning geen verzekering nodig. Als het aan de Europese Commissie ligt, komt daar verandering in en ben je straks ook als e-biker verplicht een WA-verzekering af te sluiten.

De Europese Commissie heeft enkele aanpassingen van de Motro Insurance Directive (MID) voorgesteld. Met die aanpassingen wil de Commissie de positie van verzekerden in alle landen van de EU gelijk trekken.

De regeling

In de regeling staat onder meer waar WA-dekking minimaal aan moet voldoen. Lidstaten mogen de voorwaarden voor een WA-polis zelf strenger maken. De regeling geeft ook de mogelijkheid dat consumenten hun schadevrije jaren kunnen meenemen naar een verzekeraar in een ander EU-land.

Meer informatie over een verzekering voor je elektrische fiets? Onze verzekeringsspecialisten helpen je graag. 

Ik wil meer informatie!

Welke voertuigen?

Voertuigen, die in hun normale functie als vervoermiddel op de weg kunnen worden gebruikt, vallen onder de richtlijn. Daaronder vallen ook e-bikes, segways, elektrische scooters en sportmotoren, die alleen op circuits rijden of op privéterrein. Voor elektrische fietsen mogen lidstaten een uitzondering maken, maar dan moet er wel een nationaal fonds komen, waaruit compensatiegeld kan worden uitgekeerd aan slachtoffers van aanrijdingen met een e-bike.

Niet blij

De Europese Fietsersbond en de internationale motorsportfederatie FIM zijn niet blij met de plannen van de Europese Commissie. Veel e-bikers hebben al een fietsverzekering of particuliere aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Een eventuele verplichte Motor WA-polis zal veel extra kosten geven. De bond vraagt de Europese Commissie de definitie van motorvoertuigen te herdefiniëren als 'enkel en alleen aangedreven door mechanische kracht'. Eventuele extra kosten gelden ook voor de bezitters van sportmotoren. De FIM had gehoopt op een uitzondering voor de motorsport. Wedstrijdmotoren verzekeren, zou ingewikkeld en heel duur zijn.

Ik wil meer informatie!