Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Verdwijnt de aanvullende zorgverzekering in de toekomst?


Een aanvullende verzekering sluit je veel al af bij je zorgverzekering wanneer je zorg nodig denkt te hebben die niet door de basiszorgverzekering wordt vergoed. Denk hierbij aan een tandartsverzekering, meer behandelingen voor fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen. Je betaalt hiervoor per maand een extra bedrag op je zorgpremie om hier gebruik van te maken.  Er dreigt nu een einde te komen aan deze aanvullende zorgverzekering.  Toch blijft de aanvullende zorgverzekering op dit moment populair en is er nog geen aanleiding tot paniek.

Alleen afsluiten wanneer de zorg echt nodig is

Verzekerden gaan zich steeds rationeler opstellen te opzichten van de zorgverzekering. Zij sluiten dan ook alleen nog maar een aanvullende verzekering af wanneer zij er zeker van zijn dat de zorg gebruikt gaat worden in het komende jaar. Heb je bijvoorbeeld afgelopen jaar net een nieuwe bril aangeschaft en ben je niet van plan om in het komende jaar weer een nieuwe bril aan te schaffen? Dan is de kans groot dat je hiervoor geen aanvullende verzekering voor af hoef te sluiten, je gaat toch geen nieuwe bril aanschaffen.

Verzekerden worden ook steeds kritischer op de dekking van de aanvullende verzekering. Wanneer een aanvullend pakket niet voldoet aan de wensen en/of eisen van de verzekerde, wordt het pakket ook niet afgesloten bij de zorgverzekering. Waarom zou je namelijk meer gaan betalen voor een pakket die niet alle zorg vergoed die je nodig hebt, waardoor je alsnog een deel zelf moet betalen.

Aanvullende verzekering gezien als ‘abonnementsdienst’

De aanvullende zorgverzekering krijgt dan ook steeds meer een imago als abonnement. Doordat je elk jaar kunt afzeggen of juist een aanvullende verzekering kan toevoegen aan je zorgverzekering is het dus geen blijvend en verplicht product. De aanvulling kan bijna gezien worden als commercieel product van de zorgverzekeraar, waarin zij zelf bepalen welke zorg ze er mee dekken, welke premie ze er voor rekening en wie zo’n verzekering mag afsluiten. De populairste zorgkosten die door de aanvullende verzekering worden gedekt zijn:

  • Tandartskosten
  • Fysiotherapie
  • Hulpmiddelen

Aanvullende verzekering blijft populair

Ruim 84% van de verzekerden hebben op dit moment een aanvullende verzekering bij de zorgverzekering. Dit percentage is vanaf 2015 al redelijk stabiel. Wanneer er gekeken wordt naar het begin (2006) van de aanvullende zorgverzekering, is er wel een daling te zien. Bij aanvang van het zorgstelsel maakte 93% van de verzekerden gebruik van een aanvullende verzekering. Er is in de afgelopen 10 jaar een daling te zien maar dit zou niet verontrustend zijn.

Hoe bepaal je of je een aanvullende verzekering nodig hebt?

Of je een aanvullende verzekering nodig hebt, ligt aan de zorg die je nodig denkt te hebben in het komende jaar. Je bent niet verplicht om een aanvullende verzekering af te sluiten, wel kan een zorgverzekeraar je weigeren. Dit komt doordat je niet door de medische acceptatie bent gekomen doordat je bijvoorbeeld heel veel tandartskosten in het verleden hebt gemaakt, waardoor je zorgverzekeraar het risico te groot vindt.

Om te bepalen welke aanvullende verzekering bij je past en of je een aanvullend pakket moet afsluiten, moet je kijken naar je situatie. Verwacht je veel tandartskosten en bedragen deze kosten meer dan de premie die je voor de aanvullende verzekering betaalt? Dan is het voordeliger om een aanvullende verzekering af te sluiten. Bedragen de kosten voor premie meer dan de kosten voor de behandeling? Dan is een aanvullende verzekering niet aan te raden en kun je de kosten voor de zorg die je hebt ontvangen beter uit eigen zak betalen.