Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Tips voor keuze zorgverzekering voor gezinnen


Voor jezelf een zorgverzekering kiezen, kan al lastig zijn. Te meer is dat wellicht voor gezinnen. Denk bijvoorbeeld aan eventuele verschillende behoeftes aan zorg tussen partners? Tieners die bijvoorbeeld een beugel nodig hebben. Noem maar op. Hieronder vind je enkele tips voor het kiezen van de meest voordelige of passende zorgverzekering voor jouw gezin en situatie.

Mankeer jij zelf nooit wat en je partner wel? Dan kan het lonen wanneer je niet bij dezelfde verzekeraar bent aangesloten. Voor jezelf kun je dan de goedkoopste budgetpolis afsluiten, maar voor je partner bijvoorbeeld bij een ander een aanvullende verzekering. Het is dan bijna vanzelfsprekend de kinderen bij de best verzekerde ouder te laten meeverzekeren. Zij zijn immers nog gratis meeverzekerd met een van de ouders.

Niet alles
Hoewel de meeste zorg voor kinderen wordt vergoed, is dat niet bij alle zorg het geval. Denk bijvoorbeeld aan adhd-medicijnen. Door weinig verzekeraars worden deze vergoed. En als ze vergoed worden, dan vaak ook alleen in de (meest) uitgebreide pakketten. Om je daarvoor te verzekeren, hangt af of er meerdere interessante vergoedingen, bijvoorbeeld voor fysio, in het betreffende pakket zitten. Als het alleen voor de adhd-medicijnen is, bespaar je wellicht meer dan de medicijnen kosten, wanneer je de aanvulling niet neemt.

Wel of geen beugel?
Bij een opgroeiend gezin heb je een grote kans dat je vroeg of laat te maken krijgt met de orthodontist. Als een kind een beugel moet, kan dat in de papieren lopen. In een paar jaar tijd tot wel duizenden euro’s. Wat is dan verstandig? Alvast verzekeren of helemaal niet doen? Voor orthodontie heb je een aanvullende verzekering nodig. De meeste verzekeraars verstrekken een beugelpolis, maar wat je precies vergoedt krijgt, is wisselend: bijvoorbeeld een bepaald percentage van een behandeling of een maximaal bedrag. Sommige verzekeraars hanteren de regel dat je eerst een jaar verzekerd moet zijn voor orthodontie, voordat je een dergelijke behandeling vergoed krijgt. Dan is het belangrijk goed te berekenen wat voordeliger is: dat doen of zelf sparen voor een beugel.

Gezinspakketten
Verzekeringspakketten speciaal voor gezinnen kun je vinden bij enkele verzekeraars. Qua dekking kun je dan vooral denken aan orthodontie, tandarts, brillen en fysiotherapie. Ook de mogelijkheid voor het bevallen in een ziekenhuis (zonder medische noodzaak) wordt daarin vergoed, net als een kraampakket of anticonceptie.

Speciale zorg
Denk er bij het afsluiten van een verzekering aan dat de kinderen die met jou meeverzekerd zijn, dezelfde vergoedingen als jij krijgen, maar ook te maken krijgen met dezelfde ‘beperkingen’ (wanneer je bijvoorbeeld een budgetpolis hebt afgesloten). Wanneer je kind speciale zorg nodig heeft, loop je wellicht tegen die beperkingen aan. Het is verstandig dat mee te nemen in je keuze.