Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Schade betalen of claimen

Stel je voor, je geniet van het heerlijke weer en bent afgeleid door het mooie uitzicht. Daardoor zie je een auto over het hoofd die net een uitrit komt uit rijden. Gelukkig ben je allrisk verzekerd. Voor de autoverzekering heeft het gevolgen als je een autoschade claimt. Het kost je namelijk schadevrije jaren. Het effect van claimen kan tot gevolg hebben dat de premie die je moet betalen het volgende verzekeringsjaar hoger ligt. Maar dat dit ook voor andere verzekeringen geldt weten veel mensen niet.

Hogere premie

Verzekeringsmaatschappijen hebben aangegeven dat klanten die bovengemiddeld veel en/of hoge claims indienen meer gaan betalen voor hun woonverzekeringreisverzekering of aansprakelijkheidsverzekering. De premie wordt verhoogd met 50, 75 of zelfs 100%. Ook krijgen ze te maken met een eigen risico. Zo wil de verzekeraar voorkomen dat iedereen hier de dupe van is.

Autoverzekering

De premie voor een autoverzekering is sterk afhankelijk van het claimgedrag. Na één verzekeringsjaar zonder een autoschade, krijg je één schadevrij jaar. Schadevrije jaren geven recht op korting op de premie. Bij het claimen van een autoschade op de verzekering lever je juist weer schadevrije jaren in. Door één claim kan de korting zakken met tientallen procenten. Als de verzekeraar de uitbetaalde schade kan verhalen op een schuldige, heeft het geen gevolgen voor de premie van de autoverzekering.

Een voorbeeld: Je auto is WA casco verzekerd en je hebt 7 schadevrije jaren opgebouwd. Van de verzekeraar krijg je een korting van 64% op de premie en betaal je €360 per maand. Nu heb je schade veroorzaakt van €650 aan de auto van de tegenpartij. Door de schade val je terug in korting naar 40%. Dit is een stijging van €240. In het volgende verzekeringsjaar zou je zonder de schade recht hebben op een korting van 72%. Door de claim komt de korting in het tweede jaar na de schade op 48%. Het tweede jaar kost je dus ook weer €240 extra aan premie.

Gerekend over 3 verzekeringsjaren overtreft de premiestijging de schadeclaim. Als je de bedragen bij elkaar optelt, ben je in dit geval dus beter uit als je de schade niet claimt bij de verzekeraar. De gevolgen van een gedeclareerde autoschade dreunen dus nog jaren door. Stel, je had zelf ook een schade van €650. Dan was het een ander verhaal. De totale schadelast zou dan €1.300 zijn. Het claimen van de schade is in dat geval dus voordeliger.

Eigen risico

Bij de inboedelverzekering, reisverzekering of aansprakelijkheidsverzekering veranderd ook steeds meer. De verzekering die elke schade dekt lijkt langzaam te verdwijnen. Steeds vaker zie je een standaard eigen risico van € 50 tot € 100 per schadegebeurtenis. Verzekeraars verhogen regelmatig het eigen risico van de bestaande polissen, zonder dat daar premieverlaging tegenover staat. Met een eigen risico hopen verzekeraars te voorkomen dat jij iedere kleine schade meldt. Dat scheelt niet alleen in de uitkering, maar ook in de tijd en kosten om de schade af te handelen. Ze doen dit dus om het toenemende aantal claims te compenseren.

Denk goed na

Heb je vaak schade? Dan raden we je aan niet elke schade te claimen, want dat kan mogelijk vervelende gevolgen voor je hebben. Dat je een grote schade, bijvoorbeeld door brand, vergoed wil hebben is niet meer dan logisch. Maar als iedereen elke (kleine) schade claimt kan het zijn dat de verzekeraar meer geld uitkeert dan ontvangt. Er zit dan niets anders op dan de premie te verhogen voor iedereen.

Stopzetten verzekering

Een verzekeraar een verzekering ook stopzetten als je te veel claimt. Naast het feit dat je dan niet meer verzekerd bent, wordt het ook lastig om ergens anders nog een andere verzekering af te sluiten. Verzekeraars zitten natuurlijk niet te wachten op klanten die bij een ander uit de verzekering zijn gezet. Wil je dit soort problemen voorkomen? Dan is het zeer verstandig om goed te bekijken of je de schade claimt of zelf betaalt.

Verzekeringen vergelijken

Er zijn nogal wat uitzonderingen, die het vergelijken van verzekeringen lastig maken. Toch is het verstandig om regelmatig de premies, voorwaarden én het eigen risico te (laten) vergelijken. Een verzekering die je een tijd geleden zorgvuldig hebt uitzocht, kan inmiddels dus zijn aangepast door de verzekeraar.

Heb je elders al een verzekering lopen dan kun je deze via Consumind Finance vergelijken. Wanneer je wilt overstappen met 3 of meer verzekeringen, hebben we een speciale actie waarbij wij een pakketkorting kunnen aanbieden waarmee we minimaal 10% lager uitkomen dan je huidige premie. Je bent dan dus altijd voordeliger uit met een overstap.