Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Minder overstappers zorgverzekering 2018

Minder overstapper zorgverzekering 2018

De overstapperiode voor zorgverzekeringen is voorbij en ook alle polissen zijn inmiddels verwerkt door de zorgverzekeraars. Hiermee worden ook automatisch de cijfers over het aantal overstappers bekend. Dit jaar stapten minder mensen over naar een andere zorgverzekering volgens zorginformatiecentrum Vektis. Het percentage daalde van 6,4% in 2017 naar 6,2% dit jaar. Hiermee heeft het aantal overstappers voor de zorgverzekering in 2018 een dieptepunt bereikt.

Overstappen zorgverzekeringen minder populair

Sinds een paar jaar lijkt het aantal overstappers terug te lopen. In 2013 stond het aantal overstappers op een record van 7.2%. In de loop der jaren is dit gedaald naar 6,8% in 2015 en 6,3% in 2016. In 2017 was er een kleine stijging te zien. Vektis heeft geen verklaring voor de afname van het aantal overstappers.

Veranderen van zorgverzekering? Pas mogelijk in november

Overstappen kan normaal gesproken één keer per jaar vanaf half november tot en met 31 december. Je nieuwe zorgverzekering gaat dan in per 1 januari van het nieuwe jaar. Stap je over voor 1 januari? Dan wordt je oude zorgverzekering automatisch opgezegd door de nieuwe zorgverzekeraar. Wil je na 1 januari overstappen? Dan moet je voor 31 december je oude verzekering hebben opgezegd. Je hebt dan tot 31 januari van het nieuwe jaar de mogelijkheid om een nieuwe zorgverzekeraar te kiezen.

Wil je nu nog overstappen? Dat is alleen mogelijk in sommige situaties:

  • Net 18 jaar bent geworden
  • Als je polisvoorwaarden tussentijds zijn gewijzigd
  • Als je uit het buitenland komt en nog geen basisverzekering in Nederland hebt
  • Als je uit militair dienstverband komt en nog geen basisverzekering hebt
  • Als het collectief waaraan je deelneemt wordt beëindigd
  • -Als je momenteel niet verzekerd bent.

In dit soort situaties kun je het beste contact opnemen met onze zorgafdeling. Een van de zorgspecialisten kan je adviseren en informeren hoe je het beste met deze situatie om kan gaan en zullen je helpen bij een overstap.