Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Leefstijlverzekeringen als gedragsbeloning door verzekeraars

Lijfstijl verzekering

Zet je meer stappen op een dag? Dan kan je zorgpremie omlaag gaan. Rij je in de auto met verantwoorde snelheid? Dan kan je autoverzekering goedkoper worden. Hoe gezonder je leeft, hoe minder je betaalt. Dat is het uitgangspunt van de zogenaamde ‘leefstijl’ verzekeringen.

In Nederland worden de leefstijlverzekeringen steeds bekender. De verzekeringen werken met een financiële beloning in ruil voor gezond of veilig gedrag. Om te controleren of iemand inderdaad veilig en gezond gedrag vertoont, kijkt een verzekeraar naar persoonlijke data. Deze data kan onder andere door een app of dongel (in de auto) worden gemeten.

Basis- of aanvullende verzekering?

Een aantal verzekeraars heeft besloten om leefstijlprogramma’s op te nemen in de basisverzekering. Toch komt niet iedereen in aanmerking voor de vergoeding voor een leefstijlinterventie. In het geval van een gezondheidsprogramma kan het bijvoorbeeld zo zijn dat verzekeraars het volgen van het programma alleen vergoeden wanneer het bijdraagt aan het oplossen van een matig gezondheidsrisico. In andere gevallen kunnen mensen er een aanvullende verzekering voor afsluiten.

Win-win?

Voor veel mensen is een leefstijlverzekering aantrekkelijk. Er bestaan al talloze andere gezondheidsapps waardoor de technologie al vertrouwd is en bovendien kun je er geld mee besparen. Ook veel verzekeraars vinden het een interessant concept. Volgens hen is gezondheid een groter maatschappelijk probleem geworden en gezondheidspreventie levert hen geld op.

De meeste leefstijlprogramma’s zijn vormgegeven als gezondheidsprogramma, waarin er dus een financiële beloning wordt gegeven. Het afgelopen jaar verdubbelde het aantal aanmeldingen voor de gezondheidsprogramma’s, en ook de rijstijlverzekeringen kwamen meer in trek.

Gegevens voor geld

Toch lijken de leefstijlverzekeringen niet alleen voordelen te bieden. De Consumentenbond zet de nodige vraagtekens bij de waarborging van de privacy van verzekerden, aangezien sommige verzekeraars en bedrijven meer gegevens verzamelen dan noodzakelijk is. De verzekeraars zelf geven aan dat ze zich aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) houden. Toch is het opvallend dat een enkele verzekeraar haar verzekerden extra beloond wanneer zij bijzondere persoonsgegevens aanleveren. In dat geval zouden mensen dus hun data afstaan in ruil voor geld of cadeaubonnen.

Kritiek

Hoewel sommige verzekeraars gebruikmaken van leefstijlverzekeringen, zijn anderen terughoudend. De solidariteit, die juist bij verzekeren hoort, komt volgens deze verzekeraars in het geding. Daarnaast zijn zij van mening dat de leefstijlkortingen tot een grotere kloof tussen bevolkingsgroepen kunnen leiden. De initiatieven bereiken met name de mensen die al goed bezig zijn. Als andere groepen straks buiten de boot vallen en daardoor meer gaan betalen kan dat negatieve maatschappelijke effecten hebben.