Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Hoger opgeleide betaalt lagere premie

Bij verschillende verzekeringsmaatschappijen krijgen hoogopgeleiden een lagere premie op hun auto-, reis- en inboedelverzekeringen. Dat mogen verzekeraars doen, omdat zij vrijheid van acceptatie hebben: een belangrijk uitgangspunt binnen het verzekeringsrecht. De enige uitzondering op deze regel vormt de zorgverzekering. Voor het basispakket mag niemand geweigerd worden. Hoewel de meeste verzekeraars niet in details willen treden en geen gehoor geven aan het verzoek om meer informatie, is één ding wel duidelijk: hbo- en universitair-opgeleiden behoren tot een populaire doelgroep. Onderzoek toont namelijk aan dat hoger opgeleiden over het algemeen gezonder leven en minder gevaarlijk werk hebben, en dat is voor verzekeraars interessant.

Het lijkt discriminatie, maar dat is het niet

In eerste instantie lijkt het misschien op discriminatie: lager opgeleiden weigeren en hoger opgeleiden een lagere premie geven. Maar het mag: zolang de verzekeraar kan aantonen dat een bepaalde groep mensen gezonder is, veiliger rijdt of minder schade maakt op vakanties, mag deze groep beloond worden met aantrekkelijkere premies. Toch lijkt het minder streng dan dat het is. Bij verzekeraar National Academic kunnen namelijk ook mbo’ers verzekerd worden, als zij wel over hbo-denkniveau beschikken. Een visitekaartje met hun functie of een mail van de werkgever kan al volstaan om dit aan te tonen. Bij Allsurance bepalen de medewerkers zelf of iemand tot de doelgroep behoort of niet. Zij gaan uit van een ‘indicatie van het denkvermogen’.

Niet altijd de beste keus voor hoger opgeleiden

Toch is het als hoger opgeleide niet altijd verstandig om een speciaal voor hen bestemde verzekering af te sluiten. Volgens Rudi Buis, van het Verbond van Verzekeraars, ‘lijken lage premies interessant, maar moet je ook altijd kijken naar de dekking en voorwaarden van de verzekering. Dat is het belangrijkste.’ Bovendien zijn er volgens Buis voor het bepalen van de premie zoveel meer factoren van toepassing: ’Het gaat er ook om hoe groot het huis is, of het een rieten dak heeft en in wat voor auto iemand rijdt. Dan maakt je denkniveau echt niet zoveel uit.’

Bron: Anne Vegterlo- NRC.nl- 7 november 2015

Ga terug naar de verzekeringen homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: hoger opgeleide betaalt lagere premie van Alex_Po/Shutterstock.com