Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Gemiddelde prijsstijging daalt, maar jongere blijft de dupe


De premies voor de WA-autoverzekering stijgen dit jaar minder hard dan voorgaande jaren. Voor het eerst sinds 2016 is de prijsstijging minder fors. Toch blijven de stijgingen in leeftijd flink uit elkaar liggen, blijkt uit onderzoek van vergelijker Independer. Jongeren worden daarin nog steeds het hardst geraakt. 


De groep die het meeste wordt geraakt, is de groep van 18-24-jarigen. Nog steeds, want de premies voor jongeren stijgen al jaren harder dan de premies voor andere leeftijdsgroepen. Momenteel is de gemiddelde jaarpremie voor een WA-autoverzekering voor jongeren 1358 euro (een stijging van 530 euro in vergelijking met 2016). Terwijl naast de hoge premie het aanbod van autoverzekeringen voor de jongeren beperkter is dan het aanbod voor ouderen (kan gemiddeld 25 procent schelen). Dit beperkte aanbod komt door het verhoogde schaderisico van jongeren. Sommige verzekeraars vragen daarom hogere premies, andere bieden helemaal geen passende verzekering voor de doelgroep aan. Wist je dat het zelfs kan voorkomen dat een jongere meer geld kwijt is aan jaarpremie dan aan een tweedehands auto?

Stijging vlakt af

Voor het onderzoek onderzocht Independer tienduizenden vergelijkingen van autoverzekeringen over de eerste twee maanden van 2016 tot en met 2019. Uit deze analyse blijkt dat afgelopen jaar de gemiddelde premie met 37 euro verhoogd is naar 735 euro (vergelijk 5 procent stijging dit jaar en vorig jaar 13 procent). Dat is sinds 2016 niet zo laag geweest.
Hoewel de gemiddelde premies voor jongeren hoog liggen, zijn er ook besparingsmogelijkheden voor deze doelgroep. Independer onderzocht dat het mogelijk is circa 190 euro te besparen door de beste deal voor jongeren te zoeken. De vergelijker verwacht dat de premies blijven stijgen, ook omdat in december 2018 uit cijfers van De Nederlandse Bank is gebleken dat de WA-autoverzekeringen nog steeds verliesgevend zijn.