Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Ben jij verzekerd voor vorstschade?

Vorst

Het heeft even geduurd, maar nu lijkt het dan echt zover te zijn: de winter komt eraan. Dat het veel donker is merkten we al langer. Nu is ook de temperatuur aan het dalen. Hoewel dit vriezen de schaatsers onder ons blij maakt, is de kou niet alleen positief. Het kan namelijk ook voor flinke vorstschade zorgen.

Wat is vorstschade?

De naam spreekt eigenlijk al voor zich, vorstschade is schade die ontstaat door vrieskou. In de meeste gevallen gaat het om leidingen in en rond het huis. Wanneer de kou afneemt en de bevroren leiding ontdooit, wordt pas duidelijk dat er schade is. Je merkt het dus niet direct als de leidingen bevriezen of scheuren. Het lastige aan dit soort vorstschade is dat het snel voor andere schade kan zorgen (denk bijvoorbeeld aan schade op je muren, vloeren en inboedel). Daarom doe je er goed aan om vorstschade te voorkomen.

Hoe voorkom je vorstschade?

Er zijn een aantal manieren om de kans op vorstschade te beperken. Deze zijn als volgt:

  • Draai je buitenkraan dicht. Heb je een buitenkraan? Draai deze dan dicht wanneer het gaat vriezen. Het is ook verstandig om de waterleiding leeg te laten lopen. Hiermee voorkom je dat het water bevriest, uitzet, en de leiding beschadigd.
  • Verwarm je huis op 15 graden wanneer je er niet bent. Alhoewel het niet zuinig is, kan het helpen om (in de winter) de verwarming zacht aan te laten staan wanneer je van huis gaat. Doordat je het water warm en ‘in beweging’ houdt, krijgt het niet de kans om vast te vriezen. Heb je een slimme thermostaat die de temperatuur regelt? Vergeet dit dan niet in te stellen.
  • Isoleer waterleidingen.

Ben je verzekerd tegen vorstschade?

Wat nu als het toch misgaat? Geen zorgen, schade aan je huis is gedekt door je opstalverzekering en schade aan spullen door je inboedelverzekering. De dekking van deze verzekeringen kan overigens wel verschillen per verzekeraar. Zo kan het zijn dat de verzekeraar alleen de vorstschade dekt, maar niet de lekkages die deze schade mogelijk met zich mee heeft gebracht. Daarnaast verwachten veel verzekeraars dat je de leidingen goed onderhoudt. Verzekeraars kunnen dus weigeren om bepaalde schades te dekken wanneer dit niet het geval blijkt te zijn.

Tenslotte is het belangrijk om vorstschade zo snel mogelijk te melden bij je verzekeraar. Je verzekeraar zal dan een expert langsturen om de schade op te nemen. Het is dus niet de bedoeling dat je voor die tijd al schade gaat herstellen of beschadigde spullen weggooit.