Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Is een slimme thermostaat iets voor jou?

Slimme thermostaten

Een tijdje geleden schreven we al dat er steeds meer aandacht is voor slimme apparaten. In dit artikel kijken we naar de voor- en nadelen van een slimme thermostaat en de verschillende opties die er zijn wanneer je overweegt zo’n thermostaat aan te schaffen.

Wat is een slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat is een thermostaat die meet op welk moment van de dag je een bepaalde temperatuur instelt. Voor een korte periode zal de thermostaat jouw ‘ritme’ en voorkeuren achterhalen. Wanneer de slimme thermostaat deze heeft geleerd, zal deze de verwarming voortaan zelf in- en uitschakelen. Dit heeft als voordeel dat je nooit meer kunt vergeten om de verwarming lager te zetten wanneer je gaat slapen of van huis vertrekt, waarmee je bespaart op je energiekosten.

Een voorbeeld van een slimme thermostaat is de Google Nest Learning Thermostat. Deze heeft ongeveer een week nodig om je leefpatroon te herkennen, waarna de Google Nest zelf de temperaturen instelt. Uiteraard hebben de slimme thermostaten ook een nadeel: doordat ze uitgaan van een vast leefpatroon, kan het zijn dat je huis niet verwarmd is wanneer je plotseling een keer eerder thuiskomt. Dit soort slimme thermostaat is dan ook niet aan te raden als je een onregelmatig leefpatroon hebt (bijvoorbeeld wisselende dag- en nachtdiensten).

Soorten slimme thermostaten

De slimme thermostaten zijn er in allerlei vormen. Welke thermostaat het beste bij jou past, is afhankelijk van je woonsituatie. Zo is de eerdergenoemde zelf-programmerende thermostaat niet handig wanneer je wisselende werktijden hebt. Een mogelijke oplossing hiervoor is het aanschaffen van een thermostaat die te bedienen is via een mobiele app.

Er zijn ook thermostaten die meten of je thuis bent. Dit heet ‘aanwezigheidsdetectie’. Systemen kunnen door middel van een bewegingssensor of je mobiele apparaten (geofencing) registreren of er iemand in de buurt van de thermostaat is. Wanneer dit zo is, zal de verwarming vanzelf aanslaan. Wanneer de thermostaat geen beweging meet, wordt er niet gestookt. Het nadeel van dit systeem is wel dat deze de verwarming mogelijk uitzet wanneer je in een dode hoek van de sensor bent.

Verder zijn er slimme thermostaten die de verwarming regelen per kamer. Hierbij worden de knoppen op de radiatoren vervangen door speciale radiatorknoppen met ingebouwde temperatuurmeter en afstandsbediening. Deze knoppen plaats je op de radiatoren in de kamers die je apart wilt verwarmen. Het is ook mogelijk om groepen kamers aan elkaar te koppelen. Via het bedieningspaneel van de hoofdthermostaat kun je vervolgens de gewenste temperatuur en tijden voor de verschillende kamers instellen.

Tenslotte zijn er thermostaten die je extra inzicht geven in je energieverbruik en thermostaten die zelflerend opwarmen. Laatstgenoemde thermostaat onthoudt hoe lang het duurt om de ingestelde temperatuur te bereiken en leert dus hoe snel de kamer opwarmt. Op een koude winterdag begint de thermostaat eerder te verwarmen dan op een warme voorjaarsdag. Daarnaast kijkt de thermostaat hoe lang het nog warm blijft nadat de verwarming stopt.