Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Wat komt er allemaal kijken bij het kopen van je eerste huis?


Sta je op het punt je eerste huis te kopen of ben je van plan je binnenkort eens te oriënteren op dat gebied? Een leuke en spannende stap! En ook een beetje lastig, want ja, waar moet je beginnen? Hieronder vind je enkele stappen die onder meer belangrijk zijn te nemen om inzicht te krijgen in je persoonlijke (financiële) situatie.


Allereerst is het belangrijk in kaart te brengen hoeveel hypotheek je kunt krijgen, zodat je weet welke prijsklasse voor jou geldt. Houd in je berekening rekening met de rentevaste periode. Wanneer je kiest voor een rentevaste periode van twintig jaar kun je minder lenen dan wanneer je kiest voor tien jaar. Daarentegen heb je momenteel een lage rente voor een langere tijd vast staan. Als je de hoogte van de hypotheek helder hebt, kun je hypotheken gaan vergelijken. Welke hypotheekaanbieder biedt de laagste rente? Staar je hierbij niet blind op de laagste rente, maar kijk ook naar de voorwaarden die erbij horen. Check bijvoorbeeld of het mogelijk is in de toekomst extra af te lossen zonder boete.

Eigen geld

Tegenwoordig mag de hypotheek niet hoger zijn dan de waarde van de woning die je koopt. Extra kosten, zoals kosten voor advies, notaris en taxatie, komen voor eigen rekening. Het is dan belangrijk eigen geld te hebben. Heb je dat niet (voldoende)? Vraag dan bij je gemeente na of zij een starterslening biedt of wellicht kunnen derden (bijvoorbeeld ouders) je financieel steunen.
De maximale hypotheek wordt negatief beïnvloed door schulden, een privélimiet op je betaalrekening of een creditcard. Bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) kun je navragen wat je schulden zijn. Studieschulden worden niet bij het BKR geregistreerd, waardoor ze vaak verzwegen worden bij de aanvraag van een hypotheek. Wanneer je dan toch een hypotheek krijgt, bestaat het risico dat je deze in werkelijkheid moeilijk tot niet kan betalen. Mogelijke verhoogde rentetarieven daargelaten. Wanneer er dan sprake is van een NHG-hypotheek, is het mogelijk dat bij gedwongen verkoop de NHG-garantie vervalt, wanneer de studieschuld eerder is verzwegen.

Verdere aandachtspunten

Wanneer je twijfelt aan je eigen financiële kennis is het aan te raden voor het afsluiten van een hypotheek een hypotheekadviseur in te schakelen. Die kost wel geld, maar een verkeerde keuze kan ook veel geld kosten.
Bij het kopen van een huis dien je verder nog te denken aan een taxatierapport en verzekeringen. Een opstalverzekering is verplicht en de bank kan een overlijdensrisicoverzekering eisen. Let er op dat een hypotheekofferte een bindend aanbod is. Wanneer je ermee akkoord gaat, zit je er aan vast. Lees hem dus goed door.

Ben je student en ga je op kamers? Check dan of je niet dubbel verzekerd bent. Bij diverse verzekeringen kun je nog onder je ouders verzekerd blijven, ook als je op kamers gaat (maar niet getrouwd bent). Verzekeringen voor rechtsbijstand, aansprakelijkheid of reis, zijn voorbeelden van verzekeringen waarvoor je nog onder je ouders verzekerd kunt blijven.

Andere regelzaken

Wanneer de hypotheekonderhandelingen en de aankoop van je huis achter de rug zijn, komen andere regelzaken om de hoek kijken. Denk bijvoorbeeld aan je eerste energiecontract. Bij het kiezen voor een voor jou passend aanbod is het belangrijk te weten wat je wensen zijn op het gebied van de looptijd, het type tarief (vast of variabel), type stroom (grijs, groen of oranje) en welke leverancier welke voorwaarden hanteert. Het is wijsheid op tijd met je zoektocht naar een energieleverancier te beginnen. Zorg er voor dat je minimaal twee weken voor de oplevering van je nieuwe huis dit geregeld hebt. Dit om te voorkomen dat je straks zonder energie zit.