Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Vaak ongewijzigde woonverzekering na verbouwing


Veel Nederlanders wijzigen hun opstal- en inboedelverzekering niet na een verbouwing of een verandering van de inboedel. Dat blijkt uit onderzoek, uitgevoerd in opdracht van vergelijkingssite Pricewise.

Het onderzoek werd gehouden onder duizend respondenten. Bijna iedereen met een huur- of koopwoning, 99 procent, heeft een inboedelverzekering. Deze verzekering dekt schade aan spullen in huis. Één op de drie heeft de waarde niet aangepast na verandering van inboedel. Één op de vier weet niet tegen welke waarde de inboedel is verzekerd. Volgens Pricewise is het goed om dit te achterhalen, want alleen zo weet je of de verzekering nog toereikend is.

Opstalverzekering

Van de woningeigenaren heeft 85 procent een opstalverzekering afgesloten, blijkt verder uit het onderzoek. Een opstalverzekering, die wordt afgesloten op het moment dat de woning wordt gekocht, dekt schade aan huis. Dit betreft ook alles wat vastzit aan huis en je niet kunt weghalen. Bijna vijfhonderd ondervraagden hebben wel eens iets verbouwd of gerenoveerd, in of aan de woning. Na zo’n verandering vergeet bijna 4 op de 5 zelfstandig (eigen huis) verzekerden de opstalverzekering te updaten. Ook na een gezamenlijke verbouwing, van een Vereniging van Eigenaren (VvE) bijvoorbeeld, wordt een opstalverzekering vaak vergeten. Een op de drie paste de verzekering niet aan en een kwart weet niet of dat gebeurd is. Overigens, wanneer je lid bent van de VvE en je wilt zelfstandig een verbouwing van bijvoorbeeld de keuken laten doen, dien je de gezamenlijke inboedelverzekering aan te vullen met een eigenaarsbelang. Alleen zo is die verbouwing bij eventuele schade ook gedekt.

Niet passend

Doordat veel Nederlanders hun inboedel- en/of opstalverzekering niet aanpassen na een wijziging van huis of inboedel, lopen veel Nederlanders kans dat de betreffende verzekering niet meer passend is. Onderverzekering (verhoogd risico) of oververzekering (te veel premie betalen) ligt op de loer. Een derde van de respondenten heeft een garantie tegen onderverzekering opgenomen in de polis. De helft van de ondervraagden weet niet of dat is gebeurd. Hoewel de opstal- en inboedelverzekering niet verplicht zijn, is het verstandig ze beide af te sluiten.

Overstappen?

Veel Nederlanders wijzigen iets aan inboedel of aan het huis, waardoor de dekking vaak niet meer passend is. Toch stappen, in verhouding, weinig mensen na een dergelijke verandering over naar een andere verzekering. Vooral vanwege tevredenheid over de huidige inboedelverzekering (61 procent van de respondenten) en opstalverzekering (53 procent) of omdat men liever alle verzekeringen bij een verzekering laat (inboedel 40 procent en opstal 32 procent). Check of het voor jou loont over te stappen.