Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Verwacht: Eigen risico en zorgpremie omhoog voor 2018


Eerder dit jaar waren er al speculaties over het stijgen van de zorgpremie en het eigen risico voor 2018. Dit is nu ook bevestigd. Het eigen risico zal stijgen van 385 euro naar 400 euro. Daarnaast zal de zorgpremie stijgen met 6 euro per maand per persoon ouder dan 18. De definitieve premies zijn nog niet bekend, zorgverzekeraars hebben tot 19 november om de premies vast te stellen. Op 19 september zal het eigen risico bekend worden gemaakt.

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen en veranderingen in de zorgpremies en het eigen risico? Meld je dan aan voor het zorg-alert en wees als eerste op de hoogte.

Automatische compensatie door verhoging zorgtoeslag

Tegenover het hogere eigen risico en de stijgende zorgpremie zou een verhoging staan van de zorgtoeslag met 130 euro per jaar. 65 euro zou de automatische compensatie zijn, de andere 65 euro zou voortkomen uit de poging om de koopkracht van de laagste inkomens op peil te houden.

De stijging van het eigen risico en de premies hangen samen met een verwachte loonstijging in de zorg. Vorig jaar steeg het eigen risico niet, maar het kabinet kan dit met een wetswijziging ongedaan maken.

Politiek verbreekt belofte, middeninkomen de dupe 

Waar het CDA nog hoog van de toren blies om een forse verlaging van het eigen risico met 105 euro, wijzen de verwachtingen nu anders uit. Een verlaging van het eigen risico kost minstens 1,1 miljard euro volgens het CPB (Centraal Plan Bureau). Mensen met een midden inkomen, die net iets te veel verdienen voor zorgtoeslag zijn de dupe van de stijging van de zorgkosten. Zij ontvangen geen zorgtoeslag maar de kosten gaan wel omhoog. Mensen met een lager inkomen worden gecompenseerd door de zorgtoeslag voor de gestegen zorgpremie en het eigen risico. Bijna 10% van de Nederlanders heeft dan ook zorg gemeden of een behandeling uitgesteld omdat zij het eigen risico niet konden of wilden betalen.

Verlaag je zorgpremie via Consumind Finance

Consumind Finance staat ook dit najaar klaar om te helpen bij het verlagen van de zorgkosten. Alle verzekeringen worden voor je vergeleken en we helpen je bij het kiezen van de juiste verzekering passend bij jou situatie. Wil jij besparen op je zorgverzekering? Meld je dan aan en wij nemen in eind dit jaar contact met je op. 

Aanmelden voor vergelijking zorgverzekeringen