Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Dieven extra actief in wintertijd


‘s Avonds eerder donker, tijd voor kaarsjes, met een dekentje op de bank. Zomaar een romantisch beeld van wintertijd. Deze tijd van het jaar heeft ook een minder romantische kant: die van inbrekers. Omdat het eerder donker wordt, hebben zij meer tijd hun slag te slaan. Daarom is begin deze maand het Donkere Dagen Offensief gestart.

Het Donkere Dagen Offensief is een landelijke campagne vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid om bewoners waakzaam voor inbraken te maken. Ook geven ze tips het te voorkomen. Omdat van november tot en met februari de meeste woninginbraken plaatsvinden, gaat het offensief deze maanden de strijd aan tegen inbraken, overvallen en straatroven. Politie controleert extra, rijksoverheid maakt de mensen waakzamer en gemeenten attenderen bewoners op preventieve maatregelen nemen. Niet zonder resultaat; in 2017 nam het aantal woninginbraken in de wintermaanden af.

Barometer

De verzekeraar brengt inbraakrisico’s in beeld met de InbraakBarometer. In elke Nederlandse provincie wordt ‘s winters meer ingebroken dan ‘s zomers. Vooral in Zeeland, Drenthe en Limburg. De InbraakBarometer toont per postcodegebied aan hoe vaak er wordt ingebroken en voorspelt het risico op inbraken in de nabije toekomst.

Voorspellingen

De voorspellingen van de InbraakBarometer zijn gebaseerd op een zelflerend algoritme dat gebruik maakt van verschillende openbare databronnen. Zo houdt de InbraakBarometer rekening met informatie als inbraakfrequentie, seizoenspatronen, leeftijdsopbouw, gezinssamenstelling en schoolvakanties. Elke dag wordt gekeken of de uitkomst van de Barometer klopt. Wanneer de meter de laagste waarde aangeeft, wordt er die dag geen inbraak gepleegd. Wanneer de hoogste score wordt getoond, wordt er in 25 tot 30 procent van de gevallen die dag echt een inbraak gepleegd in dat postcodegebied.

Verklein de kans op inbraak 

Je kunt zelf ook iets doen om er voor te zorgen dat de kans op inbraak bij jou thuis kleiner wordt. Gebruik bijvoorbeeld tijdschakelaars en buitenlampen die werken met een sensor, wanneer je niet thuis bent. Dan maakt je woning toch een bewoonde indruk en worden dieven afgeschrikt door een buitenlamp. Sluit ramen en deuren, zorg ervoor dat alles op slot is met goed hang- en sluitwerk (liefst volgens het keurmerk Politiekeurmerk Veilig Wonen, hiermee heb je tot 85 procent minder kans op een inbraak), ook als je heel even weg bent. Laat sleutels nooit aan de binnenkant van de deur zitten, leg waardevolle spullen niet zichtbaar neer. Zorg ervoor dat je huis zichtbaar is, vermijd hoge begroeiing in de voortuin bijvoorbeeld. Stel een alarm in. Bij een weekendje weg of vakantie, kun je je buren inlichten zodat zij wellicht een oogje in het zeil kunnen houden. Bel direct 112 bij verdachte situaties. De politie komt liever te vaak dan te laat.