Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

4 redenen waarom Nederlandse stroom de komende jaren duurder wordt

De overheidsheffingen en energiebelastingen gaan per 1 januari 2018 al omhoog en de verwachting voor de aankomende jaren voorspelt ook niet veel goeds. Energie zal de komende jaren niet goedkoper worden, misschien zelfs alleen maar duurder.

Op dit moment is er sprake van overcapaciteit, door het grote aanbod van zonne- en winderenergie met daarnaast het blijvende aanbod van kolen- en gascentrales. Deze laatste zouden vooral dienen voor het voorkomen van stroomstoringen, maar draaien nog steeds mee om het totale verbruik van Nederlandse huishoudens aan te vullen. Je kunt nu nog profiteren van de voordelige tarieven via de energievergelijker. 

De energietarieven zullen de aankomende jaren daarom stijgen door de volgende oorzaken:

1.      Kosten opslag nemen toe door groene energie

Tegenwoordig ontvangt bijna iedereen een mix van groene en grijze energie. Hoe groter het aanbod van groene stroom, hoe lager de prijs. Maar door opslag van duurzame energie en de voorzieningen hiervoor, zal de prijs alleen maar toenemen. De vraag valt natuurlijk niet gelijk met het aanbod. Zo is er in de avond meer vraag of zijn sommige dagen windstil waardoor er geen energie wordt opgewekt. Hiervoor zijn de voorzieningen nodig voor tijdelijke opslag.

2.      Vraag naar elektriciteit stijgt

Over de hele wereld stijgt de vraag naar elektriciteit enorm. Dit komt doordat iedereen bezig is met verduurzamen. Meer apparaten werken op elektriciteit, meer huishoudens gaan op elektriciteit koken of gebruiken warmte pompen die door elektriciteit worden aangestuurd. Ook de elektrische auto is in opkomst.

3.      CO2-prijs gaat omhoog

De minimale CO2-prijs voor elektriciteitsproducenten gaat omhoog, dit is bekend gemaakt in het regeerakkoord voor 2018. De stijging in deze prijs zal doorgevoerd worden naar de consumenten. Men kan rekenen op een verhoging van 10%.

4.      Sluiten van kolencentrales

De prijs van gas zal de aankomende jaren ook flink gaan stijgen. Na een periode van overschot, komt er een periode van tekort. Door het sluiten van de kolencentrales zal de vraag naar gas groter worden. Ook door wisselingen in de politiek zal niet iedereen meer gas vanuit het buitenland kunnen importeren waardoor het aanbod verandert.

Lagere energieprijzen via de energievergelijker

Je kunt op dit moment nog wel profiteren van de lagere energieprijzen. Zet je dit vast voor een langere periode, dan blijf je hier gebruik van maken en merk je niets van de stijging. Je kunt de voordelige energieprijzen afsluiten via onze energievergelijker. Voer je verbruik in, vergelijk de energieleveranciers en kies het contract dat het voordeligste is voor jou. Hiermee bespaar je zomaar tot 300 euro per jaar. Maak je een keuze via de energievergelijker? Dan regelen wij ook nog eens de overstap voor je. Prettig geregeld!