Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Vanaf 1 januari 2017, BKR registratie bij abonnement met telefoon

Mocht je dit jaar een abonnement met telefoon willen afsluiten bij een provider? Dan zul je vanaf 1 januari 2017 de waarschuwing 'Let op, geld lenen kost geld' vaak tegenkomen. Vanaf 1 januari 2017 moeten telecomaanbieders hun klanten namelijk duidelijk informeren over de telefoon op afbetaling en de kosten hiervan. Mobiele telefoons worden vanaf deze datum dan ook gezien als een koop op afbetaling en dus als een krediet. 

Mobiele telefoons op afbetaling worden gezien als krediet

Eerder dit jaar wordt al duidelijk dat mobiele telefoons die geleverd werden bij abonnementen geregistreerd gingen worden als een krediet op afbetaling. Telecomproviders moeten de klanten hier duidelijk over informeren door de kosten van de telefoon (krediet) apart te vermelden op de website. Hierdoor kun je ook direct beter vergelijken en bekijken welk abonnement goed bij jou past. Niet alleen de kosten moeten worden weergegeven, maar ook moet er een krediettabel worden getoond. Hierin moeten de kosten, looptijd en het totale bedrag staan wat de klant moet betalen. De belminuten en MB's vallen niet onder het krediet. Wanneer je verplicht het abonnement moet afnemen in combinatie met een telefoon, spreken we over een koppelverkoop. Er mogen dan geen rente's of andere kosten worden berekend voor het telefoonkrediet. 

Leentest bij telefoons duurder dan €250

Naast de waarschuwing, moet de Telecomprovider ook nog eens een leentoets afnemen bij klanten die een telefoon/krediet hoger dan €250,- willen afnemen. Hiervoor moeten klanten hun inkomen opgeven, voordat zij een telefoon op afbetaling kunnen aanschaffen. Ook worden de kredieten vanaf €250 geregistreerd bij het BKR. Dit kan uiteindelijk weer negatief zijn, wanneer je bijvoorbeeld een hypotheek wilt afsluiten. 

Consumind is dan ook geen voorstander van abonnementen met telefoons op afbetaling. Daarom hebben wij de scherpste sim-only abonnementen voor je op een rijtje gezet. Hiermee ben je een stuk voordeliger uit én krijg je geen BKR registratie. Prettig geregeld!