Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Steeds meer verbruik mobiele data


In 2018 is het mobiele dataverbruik met 59 procent gestegen, in vergelijking met 2017. Daarnaast blijkt dat de aanwas van nieuwe glasvezelverbindingen de afgelopen twee jaar een stuk lager is dan in de voorgaande jaren. Onder meer deze onderwerpen worden behandeld in de Telecommonitor van Autoriteit Consument & Markt (ACM), over het derde en vierde kwartaal van 2018.

Het mobiele dataverbruik kwam in 2018 op 537 miljard MB tegenover 337 miljard MB in 2017. De toezichthouder ziet bij de vaste diensten een omslag van traditionele naar digitale diensten. Het aandeel traditionele telefonie-aansluitingen, zoals PSTN en ISDN, wordt steeds kleiner. De grootste aanbieders van breedband internet blijven KPN en VodafoneZiggo met een marktaandeel van 45 tot 50 procent. Andere aanbieders van breedband internet hadden in 2018 een marktaandeel van 0 tot 5 procent.

Vast en mobiel

Bundels, waarin mobiel en vast wordt gecombineerd, blijken steeds populairder. Hierop wordt ook handig ingespeeld door aanbieders; diverse extra’s worden aangeboden. Bundels die alleen bestaan uit vaste diensten internet, telefonie en/of televisie raken in minderheid.

Verkennend onderzoek

In 2018 ligt het aantal nieuwe glasvezelaansluitingen gemiddeld op 30.000 aansluitingen per kwartaal, vergelijkbaar met 2017. Dit aantal is flink gedaald; in voorgaande jaren lag dit aantal gemiddeld tussen de 40.000 en 50.000 aansluitingen per kwartaal. De ACM is een verkennend onderzoek gestart naar de uitrol van glasvezel in Nederland, omdat de organisatie meer inzichtelijk wil hebben hoe betrokken partijen bepalen waar ze glasvezel uitrollen en welke voorkomende problemen ze onderweg tegenkomen. Na de zomer verwacht de ACM de resultaten te publiceren. Op basis van die resultaten wordt bepaald of vervolgacties nodig zijn.

Meer aanbieders 

Volgens Telecom adviesbureau Stratix is er een kanttekening te plaatsen bij de cijfer svan ACM. De toezichthouder heeft volgens Stratix geconcludeerd op basis van cijfers van aanbieders KPN en Caiway, terwijl er veel meer aanbieders van glasvezel zijn.